Közélet

Elfogták az Olaszországot megrengető gyilkosság elkövetőit

Húsz évvel Paolo Borsellino halála után az olasz hatóságok elfogtak három embert, akit a maffiavadász ügyész meggyilkolásával gyanúsítanak.

Őrizetbe vették a nyomozók Szicília szigetén Salvatore Madonia maffiafőnököt és két társát. A hatóságok gyanúja szerint Madonia “rendelte meg” Borsellino megölését, amelyet a vele együtt elfogott két bűnöző társa hajtott végre 1992 júliusában.

A Borsellino-ügyet azután vizsgálták felül, hogy egy bűnbánó maffiózó, Gaspare Spatuzza részletes vallomást tett a palermói ügyészségen.

Az 52 éves Borsellino ügyészt öt testőrével együtt robbantották fel Palermóban. Szintén 1992-ben meggyilkolt kollégájával, Giovanni Falconéval együtt Borsellino egyfajta jelképe volt a szicíliai maffia, a Cosa Nostra ellen vívott küzdelemnek Nagy szerepe volt a maffiaellenes ügyészi csoport létrehozásában, amely a 80-as évek derekán jelentős sikereket ért el a szervezett bűnözés elleni harcban.

Borsellino és Falcone meggyilkolása fordulópontot jelentett az itáliai alvilág és a lakosság viszonyában. Palermo utcáin százezrek tüntettek a maffia ellen, sok szicíliai megtörte korábbi hallgatását, és szembefordult a bűnszövetkezetekkel. Számos üzletember, bolt- és étteremtulajdonos megtagadta a maffia által követelt “védelmi pénz” fizetését; közülük sokan az életükkel fizettek ezért.

Nem sokkal Borsellino halála után olyan törvényt fogadott el a római parlament, amely jelentősen enyhébb büntetést helyezett kilátásba a “megtért” maffiózóknak. Ilyen bűnbánó koronatanúk vallomásának köszönhetően sikerült elfogni 1993 elején Toto Riinát, a szicíliai maffia első számú vezérét. Őt Falcone meggyilkolásának vádjával életfogytig tartó börtönre ítélték, akárcsak Giovanni Bruscát, aki személyesen hozta működésbe a Falcone életét kioltó pokolgépet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik