Nagyvilág

Kanadában is készülnek március 15-re

Kanadában és az Egyesült Államokban is ünnepi programokkal készültek a helyi magyarok a nemzeti ünnepre.

Az 1848-1849-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos egyesült államokbeli megemlékezés-sorozat szombaton New Brunswickben kezdődött, a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Csűrdöngölő népi táncegyüttes és a 25 éves Életfa zenekar fellépésével.

Több esemény vezérszónoka Horváth János, az Országgyűlés korelnöke, aki Bartos Mónika képviselő (Fidesz) társaságában szombattól szombatig a lexingtoni, a sarasotai, a naples-i, a venice-i, a bostoni, a New York-i, a washingtoni, a miami és a Los Angeles-i magyarság képviselőivel találkozik. Horváth beszédet mond a New York-i főkonzulátuson, valamint a washingtoni Kossuth Házban és a magyar nagykövetségen, s részt vesz a Wallingfordban, New Yorkban, Miamiban és Los Angelesben megtartandó csoportos magyar állampolgársági eskütételen.

Bácsi-Nagy András, a magyar nagykövetség első beosztottja vasárnap az Amerikai Magyar Szövetség megemlékezésén mondott beszédet a washingtoni Amerikai Egyetemen. Március 17-én Dán Károly főkonzul és Lendvai-Lintner Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnökének részvételével tartanak koszorúzási ünnepséget a New York-i Kossuth-szobornál. Los Angelesben március 18-án lesz hasonló koszorúzás és megemlékezés az Egyesült Magyar Házban.

Vasárnap ünnepséget tartottak az ottawai Magyar Házban is. A nagykövetség március 15-i ünnepi fogadásának szónoka Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára lesz, aki találkozik a kanadai parlament magyar baráti tagozatának a tagjaival is. Rétvári március 17-én részt vesz a vancouveri csoportos állampolgársági eskün.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik