Belföld

Orbán miatt nem szólal fel Schmitt március 15-én

Schmitt Pál köztársasági elnök egy sajátos munkamegosztás miatt nem szólal fel a nemzeti ünnepen, március 15-én Orbán Viktor miniszterelnök szokott beszédet tartani - mondta a Hír24-nek Kovács Zoltán államtitkár, aki korabeli huszárbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertette az állami ünnepségek műsorát.

A budai Várban, a Hadtörténeti Múzeum mellett megtartott sajtótájékoztatón Kovács Zoltán elmondta, hogy idén is rengeteg kötetlen és nyílt program – mint például a nyitott Parlament – vár az érdeklődőkre. Sok eseményt kifejezetten a családosoknak szerveznek, ezek javarészt a Várban lesznek.

Az állami ünnepségek reggel nyolc órakor kezdődnek a Kossuth téren, az ünnepélyes zászlófelvonással. Innen az érdeklődők huszárkísérettel vonulhatnak át a Nemzeti Múzeumhoz, hogy meghallgassák Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédét – ismertette az államtitkár. Tíz órakor a díszszázad tovább vonul a Várba, ahol tizenegy órától este hatig megannyi program és kirakodóvásár várja az érdeklődőket.


Fotók: Berecz Valter

Újdonság, hogy fél kettőkor ünnepi menet indul a Várból a Kossuth térre, meghallgatni Orbán Viktor beszédét. Az ünnepi menethez az út során civil szervezetek csatlakoznak majd – mondta el Kovács –, de ezekhez a kormányzatnak és az államtitkárságnak nincs köze. „Csakúgy, mint a lengyel civilekhez sem, ők is maguktól jönnek” – tette hozzá az államtitkár. (A Bayer Zsolt-féle Békemenet délután kettőre várja a résztvevőket az MTA elé, ők onnan mennek majd a Parlament elé – a szerk.)

Arra a kérdésre, mennyibe kerül idén március 15-e, Kovács elmondta, hogy nettó 50 millió forintot szántak az ünnepségre, de pontos számot majd csak később tud mondani. Tavaly 56 millió forintba került az ünnepség, de az előző kormányok idején volt már 185 millió is ez az összeg. Kovács szerint a legkirívóbb eset 2005-ben történt, amikor a kormány több mint 280 millióból rendezte meg a március 15-i ünnepségeket. „Mi visszafogott, de méltó ünneplést szeretnénk” – jegyezte meg az államtitkár.


A sajtótájékoztató után két korhű ruhába öltözött huszár tartott bemutatót

A Hír24 kérdésére, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök miért nem szólal fel az állami ünnepségek keretében, Kovács Zoltán elmondta: ez egy „sajátos munkamegosztás” a köztársasági elnök és a miniszterelnök között. Orbán Viktor szokott beszédet mondani március 15-én és október 23-án, míg Schmitt Pál augusztus 20-án.

A sajtótájékoztató után két, korhű ruhába öltözött huszár tartott bemutatót. Az előadás hasonlított egy elméleti gyorstalpalóra a korabeli puskák használatáról szuronyharcban és közelharcban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik