Nagyvilág

Drogcsempészek az afgán légierőben?

Amerikai nyomozás indult az afgán légierő ellen, amelynek tagjai állítólag drogok és fegyverek szállítására használják a szállítógépeket.

A Wall Street Journal (WSJ) információi szerint egyszerre két nyomozás is zajlik az állítólagos csempészhálózat felderítésére. Az egyiket az amerikai hadsereg, a másikat pedig az Egyesült Államok drogellenes ügynöksége (DEA) végzi – írta az amerikai gazdasági lap. Az újság értesülései szerint az első eredmények arra utalnak, hogy az afgán légierő magas rangú tisztjei, valamint kormányzati tisztségviselők is érintettek lehetnek a csempészhálózatban, de legalábbis szemet hunytak a illegális szállítmányok felett.

A WSJ úgy tudja, hogy a csempészek utáni nyomozás kiterjed a kabuli repülőtéren tavaly áprilisban történt lövöldözésre, amelyben az amerikai légierő nyolc tisztjét ölte meg egy afgán ezredes. Az akkori hivatalos álláspont szerint Ahmed Gül ezredes radikálissá vált, és politikai okokból végzett az amerikaiakkal.

A Journal információi szerint azonban a meggyilkolt tisztek többsége részt vett a gyanús szállítógépek után indított korai nyomozásban. A lap úgy tudja, hogy az egyik áldozat, Frank Bryant ezredes volt az, aki elkezdett vizsgálódni, miután hónapokon át figyelte, ahogy „helikopterek csak úgy eltűnnek”. Így felmerült a gyanú, hogy Gül, aki az afgán légierő teherszállító gépeinek koordinálásáért felelt, a gyilkosságokkal a nyomozást akarta megakadályozni – írta a Journal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik