Nagyvilág

Amerikai NATO-tiszteket öltek meg Kabulban

Visszarendelte az afgán minisztériumokban dolgozó teljes ISAF-személyzetet John Allen tábornok, a NATO afganisztáni erejének, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) főparancsnoka, miután lelőttek két amerikai tanácsadót a kabuli belügyminisztériumban.

Két amerikai tanácsadó életét vesztette egy lövöldözésben szombaton az afgán főváros, Kabul központjában álló, erősen őrzött belügyminisztérium épületében – közölték biztonsági források és az afgán Tolo televízió. A gyilkosság öt nappal azután történt, hogy a Korán példányait égették el amerikai katonák a bagrami támaszponton. Jóllehet az afgán katonák vagy rendőrök időnként megtámadnak és megölnek NATO-katonákat, a szombaton elkövetett gyilkosság különösen nyugtalanító az amerikai hadsereg számára. Az ismeretlen támadó be tudott jutni a szigorúan őrzött belügyminisztériumba és közvetlen közelről lőtte le a két amerikai katonatisztet.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter felszólította az afgán kormányt, hogy lépjen fel határozottan a NATO-erők védelmében. A Pentagon közölte: Panetta telefonon beszélt afgán kollégájával, Abdul Rahim Vardakkal, aki bocsánatot kért az amerikai katonák meggyilkolása miatt.

Hamid Karzai afgán államfő tanácskozásra hívta a vallási vezetőket, a parlamenti képviselőket, a legfelsőbb bíróság képviselőit és más magas rangú tisztségviselőket, hogy lépéseket tegyenek az erőszak csökkentésének érdekében.
John Allen tábornok, a NATO afganisztáni erejének (ISAF) főparancsnoka megbeszélést tartott az afgán belügyminiszterrel, aki bocsánatot kért és részvétét nyilvánította a megölt amerikai ezredes és őrnagy családjának. A belügyminiszter teljes együttműködést ígért a tragédia kivizsgálásában, valamint szigorúbb biztonsági intézkedéseket helyezett kilátásba az ISAF állományának védelmére.

Számos afgán minisztériumban dolgoztak eddig amerikai tanácsadók, részint kiképzőként, részint az ellenőrzés átadására készítették fel az afgánokat a külföldi csapatok 2014-re tervezett kivonása utáni időszakra.

Az elmúlt hónapokban kiáltó lett a bizalmatlanság a külföldi erők és az afgán biztonsági csapatok között, miután elszaporodtak a “baráti katonák” közötti támadások. A probléma miatt kérdésessé válhat az afgán csapatok kiképzése is. Január 20-án egy afgán katona négy francia kiképzőt ölt meg, és tizenöt társukat sebesítette meg Kapisza tartományban. Február 20-án afgán rendőrök lőttek le egy albán katonát, egy másikat megsebesítettek. Csütörtökön egy afgán rendőr lőtt le két amerikai katonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik