Nagyvilág

Meghibásodott váltó okozhatta a lengyel vasúti szerencsétlenséget

Meghibásodott egy váltó és egy szemafor a szombati lengyelországi vasúti szerencsétlenség előtt néhány perccel.

Meghibásodott egy váltó és egy szemafor a szombati lengyelországi vasúti szerencsétlenség előtt néhány perccel – jelentette szerdán a TVN24 hírtévé; az értesülést Adam Mlodawski, a lengyel államvasutak (PKP PLK) helyi kirendeltségének igazgatója megerősítette. Az igazgató ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy ezek a meghibásodások okozták-e a balesetet. A szerencsétlenség okát még vizsgálják – mondta. A PKP PLK szóvivője nem erősítette meg az információt, hangsúlyozva, hogy a teljes dokumentációt az eljárást irányító czestochowai ügyészség vette át.

Vádat emeltek

Tomasz Ozimek ügyész szerint az ügyészség a váltó műszaki állapotának ismeretében emelt vádat a baleset idején ügyelő egyik forgalomirányító ellen. A nyilatkozatban elhangzott, hogy a váltó automatikusan vagy kézileg kezelhető, s ez utóbbi “rendszer működött, de semmi sem utal arra, hogy a diszpécser igénybe vette volna”. Az ügyész szerint a szemafor meghibásodása nem befolyásolta a vádemelést.

A Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél két személyvonat frontálisan ütközött össze szombaton. A balesetben tizenhatan meghaltak és 57-en megsérültek, közülük négyen súlyosan. A TVN24 szerint a meghibásodás miatt az egyik vonat pályáján nem lehetett átállítani a váltót, így a Varsóból Krakkóba közlekedő gyorsvonat nem tudott áttérni a másik pályára. A Przemyslből Varsóba tartó InterCity útvonalán pedig egy szemafor mondta fel a szolgálatot.

40 sérültet még ápolnak

A vasúti dokumentációban ezen a szakaszon az utóbbi hónapban többször jeleztek hasonló meghibásodást. Romuald Basinski, az ügyészség szóvivője hangsúlyozta, hogy a balesetet emberi hiba, illetve műszaki meghibásodás vagy mindkettő okozhatta. A gyanúsítottat idegállapota miatt még nem tudták kihallgatni, és az sem kizárt, hogy az eljárás során újabb személyek ellen is vádat emelnek.

A baleset összes áldozatát azonosították, köztük egy amerikai és egy orosz állampolgárt, valamint két mozdonyvezetőt és az egyikük segédjét. A kórházakban jelenleg 40 sérültet ápolnak, többségük súlyos traumás állapota miatt pszichológusi segítséget is igényel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik