Nagyvilág

Országos gyásznap a lengyel vasúti szerencsétlenség után

Országos gyásznapot hirdetett meg hétfőre és keddre Bronislaw Komorowski lengyel elnök a szombat éjjel történt vasúti szerencsétlenség után.

Lengyelország déli részén két személyszállító vonat – egy gyorsvonat és egy InterCity-szerelvény – ütközött össze, s legalább tizenhatan meghaltak, 57-en pedig megsérültek, közülük három személy állapota továbbra is súlyos.

A baleset a Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél történt. Mindkét szerelvény erősen megrongálódott, több vagon összepréselődött és kisiklott. Jelenleg kézi szerszámokkal vágják fel, majd nehézgépek segítségével távolítják el a roncsokat a pályáról. A művelet várhatóan több napig is eltarthat.

Az utasok létszámát 400 főre becsülik. Külföldi állampolgárok közül egy amerikai meghalt, hat ukrán, egy moldovai és egy cseh megsérült. A varsói magyar nagykövetség nem tud magyarokról. Az egyebek közt komoly gerinc- és medencesérüléseket szenvedett sebesülteket a környékbeli városok 15 kórházában ápolják.

Az egyik legnagyobb lengyelországi vasúti szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, de tudható, hogy az egyik vonat nem a megfelelő pályáján közlekedett. Szakértők szerint az ütközés mértékét fokozta, hogy az átlagosan 100 km/órás sebességgel közlekedő szerelvényeket nem azonos tömegű mozdonyok vontatták, az egyik csaknem 30 tonnával volt nehezebb a másiknál.

Az eljárást a czestochowai ügyészség vezeti, a gyorsaságáért és szervezettségéért dicsért mentőakciót a sziléziai vajdaság katasztrófavédelmi központja irányítja.

A helyszínen szombat óta egyebek közt a lengyel elnök, valamint a miniszterelnök és az akcióban érintett közlekedési, egészségügyi és belügyi tárcák vezetői is megjelentek.

A legnagyobb lengyelországi vasúti baleset 1980-ban az ország északi részében történt. A baleset 67 áldozatot követelt, 64-en megsebesültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik