Nagyvilág

Elkezdődött a szuperkedd

Megkezdődött a szavazás az amerikai republikánusok jelöltállító előválasztási küzdelmének eddigi legnagyobb horderejű napján.

Az ellenzéki párt támogatói a nap folyamán egyszerre tíz államban – Alaszkában, Georgiában, Észak-Dakotában, Idahóban, Massachusettsben, Ohióban, Oklahomában, Tennesseeben, Vermontban és Virginiában – voksolnak arról, hogy a pártjuk nevében ki szálljon harcba a Fehér Házért. Noha az idei “szuperkedd” a méreteit tekintve szerényebb a négy évvel ezelőttinél – akkor kéttucatnyi államban szavaztak -, a mostani forduló eredményeinek ismeretében világosabbá válhat, hogy hamar lezárulhat-e az elnökjelölt-aspiránsok vetélkedése, avagy a republikánusoknak a nyárig elhúzódó, költséges belharcra kell-e berendezkedniük.

A Republikánus Pártnak négy talpon maradt elnökjelölt-aspiránsa van: Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor, Ron Paul texasi képviselő és Newt Gingrich volt képviselőházi elnök.

A március hatodikán választó tíz állam közül az ohiói előválasztást követi a legnagyobb figyelem, ahol a jelöltek közül legjobban álló Mitt Romney, és az őt jobbról előzni próbáló Rick Santorum tart fontos összecsapást. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a két jelöltaspiráns gyakorlatilag holtversenyben vág neki a keddi szavazásoknak. Ohiót azért is nagy figyelem kíséri, mert a novemberi elnökválasztáson fontos ingaállamnak számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik