Nagyvilág

Az uniós intézményeket járja körbe Schmitt

Az Európai Unió központi intézményeinél kezdett látogatást Brüsszelben a köztársasági elnök.

Az államfő elsőként Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács állandó elnökével találkozott, akinek – mint hivatala az MTI-t tájékoztatta – általános tájékoztatást adott a magyarországi belpolitikai és gazdasági folyamatokról, a jogalkotásról és a kormány által végrehajtott átfogó reformokról.

Elégedett

A köztársasági elnök biztosította a Tanács elnökét Magyarországnak az európai értékrend és integráció iránti elkötelezettségéről. A beszélgetésen elhangzott, hogy a 2011 első félévi magyar EU-elnökség jelentősen hozzájárult az európai integráció folyamatához.

Schmitt Pál elégedettségét fejezte ki az Európai Tanács legutóbbi döntésével kapcsolatban, amellyel tagjelölti státust adott Szerbiának.

Tájékozódik

A köztársasági elnök a kétnapos látogatás során találkozik a magyar anyanyelvű (magyarországi, erdélyi és felvidéki) európai parlamenti képviselőkkel, megbeszélést folytat José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, továbbá Joseph Daullal, az Európai Parlament néppárti frakciójának elnökével.

Részt vesz Schmitt Pál a Kárpátaljai Révész Imre Társaság kiállításának megnyitóján is a brüsszeli Balassi Intézetben.

Mint Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) külügyi hivatalvezetője előzetesen elmondta, Schmitt Pál brüsszeli látogatásának célja, hogy tájékozódjon az európai intézmények munkájáról, és első kézből adjon tájékoztatást a magyarországi folyamatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik