Nagyvilág

Van Rompuy marad az Európai Tanács elnöke

A belga Herman Van Rompuy marad az uniós tagországok csúcsvezetőit összefogó testület elnöke az elkövetkező két és fél évre.

Herman Van Rompuy újraválasztását uniós források elsősorban annak megnyilvánulásaként értékelték, hogy széles körben váltottak ki elismerést a politikus eddigi erőfeszítései az eurózóna válságának megoldása érdekében. Az unióban a válság nyomán főként az ő kezdeményezésére indult meg a közös gondolkodás az úgynevezett “gazdasági kormányzásról”, vagyis a nemzeti gazdaság- és pénzügypolitikák szorosabb összehangolásáról.

Van Rompuy lett egyúttal – az előzetes várakozásnak megfelelően – az euróövezeti csúcsvezetők testületének az elnöke is. Az eurózóna országai ezentúl – Van Rompuy elnöklete alatt – évente legalább kétszer külön is tartani fognak legfelsőbb szintű tanácskozást, azon felül, hogy az EU évente legkevesebb négy csúcstalálkozót rendez.

A belga politikus az Európai Tanács elnökeként – José Manuel Barrosóval, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az elnökével együtt – képviseli az uniót olyan nemzetközi rendezvényeken, mint amilyen például a G8-as, illetve G20-as találkozó, illetve az EU-USA csúcstalálkozó.

A 64 éves volt belga miniszterelnököt 2009 decemberben választották meg az Európai Tanács első elnökévé. Belga kormányfői kinevezését 2008-ban elsősorban gazdasági-pénzügyi szakmai hátterének köszönhette, ami azután nagyon hasznosnak bizonyult új pozíciójában is, hiszen hivatalba lépésének gyakorlatilag első percétől kezdve a pénzügyi válsághelyzet kezelése volt az alapvető feladata.

Csütörtök este elmondott beszédében Herman Van Rompuy egyebek között hangsúlyozta, hogy a kinevezésére vonatkozó egyhangú döntést úgy értékeli, mint a bizalmi szavazást az uniós kormányfői tanácsban jelenleg alkalmazott munkamódszer iránt. Leszögezte: szeretné biztosítani, hogy az Európai Unió a remény szimbóluma maradjon, egyebek között a jobb jövőbe vetett reményé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik