Nagyvilág

Vasúti katasztrófa Lengyelországban

Két személyvonat ütközött össze szombat éjszaka Lengyelország déli részén, a hatóságok szerint legalább tizenöt utas meghalt, hatvanan megsérültek, közülük 40 személy komoly sérüléseket szenvedett.

A baleset a Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél történt: a Varsóból Krakkóba tartó vonat frontálisan ütközött össze a Przemyslből Varsóba közlekedő szerelvénnyel. Az utasok pontos létszáma nem ismert, de a becslések szerint meghaladta a 350 főt. A sziléziai vajda szerint az utasok közt ukrán és spanyol állampolgárok is voltak. A hatóságok két mentőhelikoptert és 35 mentőautót küldtek a baleset helyszínére, ahol mintegy 450 tűzoltó és 100 rendőr próbál segíteni a bajbajutottakon.

A baleset oka egyelőre ismeretlen. A nemzeti vasúti hálózatot felügyelő társaság képviselője szerint a fővárosból Krakkóba tartó szerelvény nem a saját pályáján közlekedett.

Összepréselődtek a vagonok

Helyszíni tudósítások szerint mindkét szerelvény erősen megrongálódott, több vagon összepréselődött, és kisiklott a frontális ütközés következtében.

A tűzoltóságnak sikerült kapcsolatot teremtenie néhány személlyel, akik a roncsokban rekedtek, és jelenleg elsősorban őket próbálja kimenteni. Többségüket csak úgy lehet kiszabadítani, ha szétvágják a vagonokat, ami több időt vesz igénybe.

A vagonokban még legalább egy holttestet látnak, de azt csak akkor tudják elérni, ha az egymáson fekvő, harmonikává zúzódott vagonokat már szétválasztják.

A tűzoltóságon kívül a környező faluk lakossága jelent meg elsőként a helyszínen és segített kimenekülni a vagonokban rekedt túlélőknek.

A baleset túlélői szerint a baleset pillanatában hirtelen hatalmas zajt hallottak, majd mindenki leesett az ülésekről. “Később már az ülések által összepréselt embereket és csonka testrészeket láttunk a szerelvényben és azon kívül” – mondta az egyik utas a TVN24 hírtévének.

Tusk a helyszínen

A helyszínre tartó közlekedési miniszter szerint ez az ország történelmének egyik legsúlyosabb vonatbalesete. Donald Tusk miniszterelnök és az egészségügyi tárca vezetője is a helyszínre érkezett. Előttük a belügyminiszter és a sziléziai vajda is a helyszínre ért. A lengyel elnök a helyi önkormányzattal tartja a kapcsolatot.

A sebesülteket Chalupkiba, a legközelebbi vidéki kórházba, valamint a környékbeli városok – Czestochowa, Zawiercie, Jedrzejow, Włoszczowa, Miechów, Sosnowiec, Dabrowa Górnicza, Piekary és Myszków – kórházaiba szállítják. Az utasok hozzátartozói számára külön telefonos információs szolgálatot indított a sziléziai katasztrófavédelem és a PKP Intercity vasúti társaság.

A kórházi kezelésre nem szoruló utasok a Goleniowy település iskolájában töltik az éjszakát – értesült a TVN24. Az utasok közül százan már hazautaztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik