Nagyvilág

Fölényes és biztos Putyin győzelme

A várakozásoknak megfelelően magabiztos győzelmet aratott Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a vasárnapi orosz elnökválasztáson.

A központi választási bizottság tájékoztatása szerint Putyin a leadott szavazatok 63,75 százalékával áll az ötfős mezőny élén a szavazatok 99,3 százalékának megszámolás után. A központi választási bizottság adatai szerint a Vlagyimir Putyinra leadott szavazatok aránya valamennyi szövetségi választókörzetben meghaladta az 56 százalékot. “Mint láthatják az első fordulóban lezajlott a választás,” azaz nem kell második fordulót tartani – jelentette ki Vlagymimir Csurov, az orosz központi választási bizottság elnöke.

A második helyen futott be Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt elnökjelöltje, aki a szavazatok 17,19 százalékát szerezte meg. Mihail Prohorov egyéni jelölt, milliárdos üzletember a harmadik helyen áll 7,82 százalékos eredménnyel. Őt követi az ultranacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij a voksok 6,23 százalékával, míg Szergej Mironov, a Kreml-barát Igazságos Oroszország párt elnöke 3,85 százalékot szerzett.

Putyin győzelmét nagyjából százezer ember ünnepelte a moszkvaiManyezs téren, ahol Putyin és Dmitrij Medvegyev orosz elnök is megjelent. Az államfő kísérte fel az emelvényre Vlagyimir Putyint, aki kijelentette: “bebizonyítottuk, hogy senki nem erőltethet ránk semmit”. “Nem sikerül elérni céljukat azoknak, akik az orosz államiságot es a hatalmat akarjak tönkretenni, győzni fogunk” – hangsúlyozta Putyin.

Az orosz főváros több központi helyét jó előre lefoglalták a Putyin-párti szervezetek. Csak a kormányfőt jelölő Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, az Ifjú gárda kilenc rendezvényre kért és kapott engedélyt a moszkvai hatóságoktól.

A vasárnapi elnökválasztást sem a parlamenti, sem a hivatalosan be nem jegyzett ellenzék nem ismerte el. Szergej Mitrohin, az ellenzéki Jabloko elnöke szerint a törvénysértések tömege miatt aligha lehetne törvényesnek elismerni a szavazást. Eduard Limonov, a Másik Oroszország mozgalom vezetője kezdettől fogva törvénytelennek tartotta az elnökválasztást.

Gennagyij Zjuganov, a parlamenti ellenzékben levő kommunista párt vezetője és elnökjelöltje az urnák lezárását követő tájékoztatóján tisztességtelennek, igazságtalannak és méltatlannak nevezte a szavazást. Mihail Prohorov milliárdos üzletember közölte: akkor kész elismeri a választás eredményét és gratulálni a győztesnek, ha a felderített visszaélések nem érik el a kritikus tömeget.

Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő kételkedik abban, hogy a választási eredmény az orosz lakosság valódi véleményét tükrözi. Dokumentált bizonyítékok nélkül azonban nehéz csalásról beszélni – tette hozzá az idős politikus, aki Putyint nem egyszer bírálta korábban is. Szerinte a kormányfőnek távoznia kellene a hatalomból.

Gleb Pavlovszkij ismert politológus „törvényszerűnek” nevezte Putyin győzelmét, elismerte azonban, hogy a hatalom elleni tiltakozó mozgalom erősödni fog Oroszországban. Alekszandr Cipko politológus szerint Putyin nem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát Moszkvában és Szentpéterváron.

Az ellenzék csak hétfőre kapott engedélyt Moszkvában a központi Puskin térre, hogy ott tartsa a tisztességes választások jegyében tervezett rendezvényét, de a hatóságok már vasárnap reggel óta megerősítették a készültséget a fővárosban. Szombaton külön felhívta a figyelmet a moszkvai belügyi parancsnok, hogy minden engedély nélküli akciót felszámolnak. A főváros polgármester, Szergej Szobjanyin a napokban kijelentette: nem engedik meg, hogy Moszkvában megismétlődjön a kijevi narancsos forradalom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik