Nagyvilág

Romney vezet Washingtonban

Szombaton Washington állam republikánusai szavazhatnak a jelöltállító gyűléseiken arról, hogy a négy talpon maradt aspiráns - Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich és Ron Paul - közül ki szálljon harcba Barack Obamával a Fehér Házért.

A PPP közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a jelöltállító gyűlések (caucusok) esélyese Romney, akinek a támogatottsága 37 százalékos a 32 százalékon áll Santorum előtt. Két héttel ezelőtt a sorrend még fordított volt és Santorum 11 százalékpontot vert rá a riválisára.

Konkrét jelölt

A kétórásra tervezett caucusok közép-európai idő szerint 19 órakor kezdődnek és az eredmények talán már éjfél előtt ismertek lesznek. A helyi republikánus pártszervezet ugyanakkor próbaszavazásnak tekinti majd a megméretés eredményét, s a delegátusok konkrét személyéről csak júniusban határoznak.

Az előrejelzések szerint Washington 3,7 millió lakosa közül csak 60 ezren vesznek majd részt a szavazáson. Az állam 43 küldöttet delegálhat majd a Republikánus Párt augusztusi országos konvenciójára, ahol végleges döntés születik majd az elnökjelölt személyéről. Mivel ebből 40-et a leadott voksok arányában osztanak el, az államban az elmúlt napokban mind a négy elnökjelölt-aspiráns kampányolt.

Jön a szuperkedd

A washingtoni az utolsó megmérettetés az igazi nagy csata, a március 6-i “szuperkedd” előtt, amikor 10 államban szavaznak majd arról a republikánusok, hogy ki legyen Obama kihívója, további egyben pedig ezen a napon megkezdődik a véleménynyilvánítás. Ezen a napon összesen 419 delegátus sorsa dől el.

A The Washington Post pénteki összesítése szerint Romney-nak eddig 167, Santorumnak 87, Gingrichnek 32, Paulnak pedig 19 támogató szavazata van. Azt elnökjelöltség elnyeréséhez összesen 1144 voksra lesz majd szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik