Nagyvilág

Mindent eldöntő előválasztás az USA-ban

Romney és Santorum között dől el a michigani és az arizonai republikánus előválasztás.

Mitt Romney és Rick Santorum rendkívül szoros küzdelmét ígéri a Republikánus Párt kedden Michigan államban megrendezendő előválasztása; az előrejelzések két politikus támogatottságában de facto egyenlőséget mutattak ki. Az ugyancsak ezen a napon voksoló Arizonában az előbbi politikusnak áll a zászló.

Presztízsből is

Romney számára a michigani győzelem kulcsfontosságú presztízskérdés, mert a politikus ebben az államban született és nőtt fel, és itt volt az apja is kormányzó. Ha nyerni tud, azzal megerősíti pozícióját a republikánus elnökjelölt-aspiránsi mezőny élén, ha pedig veszít az ultrakonzervatív Santorummal szemben, aki a február 7-én Missouriban, Coloradóban és Minnesotában is nyerni tudott, akkor erős kételyek merülnek majd fel azzal kapcsolatban, hogy a politikus képes lesz-e az előválasztási verseny hátralevő részében maga mellé állítani pártja jobb szárnyának szavazóit.

Az American Research Group hétfőn közölt közvélemény-kutatása szerint Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor a szavazatok 36 Mitt Romney volt massachusettsi pedig a 35 százalékára számíthat. A két másik elnökjelölt-aspiráns, Newt Gingrich és Ron Paul erősen leszakadva követi a mezőny két éllovasát.A Politico és a George Washington Egyetem felmérése szerint Santorum a maga 36 százalékos támogatottságával csak két százalékponttal előzi meg Romneyt.

Jön a szuperkedd

Megfigyelők szerint Romney-nak a szülőföldjén tett rendkívüli erőfeszítései visszaüthetnek, mert felemésztik azokat az energiáit, amelyeket a március 6-i “szuperkeddre” kellet volna fordítania, amelyen egyszerre 10 államban voksolnak majd arról, hogy ki lehessen novemberben Barack Obama elnök republikánus kihívója, további egyben pedig megkezdődik ez az akaratnyilvánítás.

Arizonában a RealClearPolitics más közvélemény-kutatási intézmények eredményeit átlagoló előrejelzése szerint Romney előnye 13,2 százalékpont Santorummal szemben. A PPP 17 százalékos előnyt mutatott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik