Nagyvilág

Zsinórban győzött az esélytelen jelölt

Missouri után Minnesotában és Coloradoban is legyőzte Rick Santorum Mitt Romneyt és Newt Gringricht.

A keddi missouri próba-előválasztás megnyerése mellett a minnesotai republikánus jelöltállító gyűléseken (caucusokon) is Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor kapta a legtöbb szavazatot, a voksok 53 százalékának összesítése alapján 45 százalékkal vezetett.

A részeredmények alapján a CNN az ő győzelmét vetíti előre. A második helyen Ron Paul texasi képviselő állt 27 százalékkal, őt Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó és Newt Gingrich volt képviselőházi elnök követi 17, illetve 11 százalékkal.

A Missouriban megrendezett erőfelmérő republikánus előválasztáson Santorum a szavazatok 55 százalékát kapta meg. “A konzervativizmus él, és jól van Missouriban és Minnesotában” – jelentette ki győzelmi beszédében Santorum, megköszönve a Republikánus Párt konzervatív szárnyának és a Tea Party mozgalomnak a támogatását. A politikus hangsúlyozta, hogy nem Romney, hanem Barack Obama elnök konzervatív alternatívája akar lenni.

Mint mondta, Obama a Wall Street-i bankok kisegítésével, egészségügyi reformjával és környezetvédelmi politikájával azt bizonyította, hogy nem hallgat az amerikaiakra, mert úgy gondolja, hogy mindent jobban tud náluk, és hogy fellettük áll.

Santorum azzal vádolta Obamát, hogy beavatkozik a katolikus egyház belügyeibe, és kijelentette, hogy fő feladatának az alapító atyák szabadságának, az istenadta jogoknak, valamint az alkotmánynak a védelmét tekinti, azét az alkotmányét, amely éppen ezeket a jogokat védi. Munkahelyteremtést ígért, és kijelentette, hogy az amerikaiak száz százalékát akarja képviselni, beleértve a leggazdagabbakat és a legszegényebbeket is.

Romney Missouriban 26, Ron Paul texasi képviselő pedig 12 százalékot kapott. Az itteni missouri előválasztás ugyanakkor csak “szépségverseny” az elnökjelölt-aspiránsok között, mert a Republikánus Párt nyárvégi, jelöltállító országos konvenciójára delegálandó küldöttekről a március 17-én megtartandó tanácskozáson döntenek majd.

A Coloradóban ugyancsak kedden megtartott caucusokon szintén Rick Santorum nyert – jelentette be a CNN-ben a Republikánus Párt coloradói elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik