Nagyvilág

Sorban potyognak az orosz Szuhojok

Gyakorlórepülés közben zuhant le Habarovszk térségében egy Szu-30 típusú vadászrepülőgép. Oroszországban az elmúlt négy hónap során ez már a negyedik balesetet szenvedett Szuhoj.

A NATO besorolása alapján Flanker névre hallgató modernizált vadászbombázó a távol-keleti Amur menti Komszomolszktól 130 kilométerre zuhant le, egyelőre ismeretlen okokból. A gyakorlórepülést végző két berepülő pilótának sikerült katapultálnia, ám az egyikük súlyos sérüléseket szenvedett. Jelenleg az sem ismert, hogy a Szu-30-as szériának melyik modellje szenvedett balesetet. Tény, hogy a Komszomolszk szomszédságában működő Gagarin nevű repülőgép-üzemben Szu-30MK és Szu-30MK2 vadászgépeket gyártanak.

Az elmúlt négy hónap során ez már a negyedik olyan szerencsétlenség, mely során Szuhoj típusú katonai repülőgép szenvedett balesetet Oroszországban. A múlt év novemberében egy gép szintén az Amur térségében vétette el a leszállást, majd kigyulladt – a tűzben mindkét pilóta szörnyethalt. Decemberben egy volgográdi katonai reptéren történt hasonló eset, ahol szintén leszállás közben robbant fel egy modernizált Szuhoj. Február közepén pedig egy Szu-24M harci gép csapódott egy tóba Cseljabinszk közelében. Az utóbbi két esetben a pilótáknak még idejében sikerült katapultálniuk.

Az orosz katonai nyomozó hivatal már a harmadik esetet követően nyomozást rendelt el a Szuhojokat sújtó katasztrófasorozat okainak kiderítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik