Nagyvilág

Márványutcát talált a thesszaloniki metróépítés

Régészeti kincsek valóságos tárházához nyitott utat a Görögország északi részén fekvő Thesszaloniki új metróvonalának építése.

Kikövezett utcára, sírokra, ékszerekre és kerámiákra is bukkantak a thesszaloniki metró építése közben. Szakemberek szerint a márvánnyal kikövezett főutca a Krisztus előtti harmadik századból való. A római-bizánci korból való sírok száma háromezerre tehető, ékszerekből is több ezer került elő, többek közt hat aranykoszorú. A metróépítésnek köszönhetően értékes kerámiák is felszínre kerültek.

“A város késő antik és kora bizánci idejének története tárult a szemünk elé” – mondta Eleni Sztiljaoni régész. Különösen értékes archeológiai szempontból a főutca – a római időkben decumanus maximus – feltárása. Az utca mintegy hat méterrel a város mostani főutcája, az Egnatia alatt húzódik. Jobb és bal szegélyét márvánnyal kövezték ki, és még az évezredekkel ezelőtti üzletek bejáratát jelző oszlopok is megvannak. Érdekesség, hogy a jelenkorhoz hasonlóan már akkoriban is sok aranykereskedőnek volt üzlete a főutcán.

A leletek a tervek szerint “integrálódnak” a tervezett metróállomásokba, az utasok üvegen keresztül tekinthetik majd meg őket. A metróvonal várhatóan két év múlva lesz kész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik