Belföld

Új koncepcióval védenék a magyar kincseket

A Magyar Régész Szövetség egységes eljárásrendet alakítana ki a beruházásokhoz kapcsolódó feltárosokra vonatkozóan.

Előzetes örökségi kockázatfelmérést, országosan alkalmazandó, egységes eljárásrendet fogalmaz meg a beruházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatok teljes körére vonatkozóan a Magyar Régész Szövetség (MRSZ) új koncepciója, a Hír24-nek elküldött közlemény szerint.

A szervezet szerint a tavaly novemberben „rohamtempóban” elfogadott törvénymódosítás gyengítette a kulturális értékek védelmét, és kinyilvánított szándékával ellentétben gátolja a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó beruházói érdekek érvényesülését is.


Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Az MRSZ szándéka alapján, az általuk javasolt jogszabály valós feladatokhoz és teljesítményhez illeszkedő, felső korlátokat is meghatározó, egységes árképzés alapját teremti meg, valamint a régészeti örökségvédelmi folyamat egyes munkafázisainak bontásában – előzetes régészeti dokumentáció, próbafeltárás, megelőző feltárás, megfigyelés, elfedés, feldolgozás, társadalmi hasznosulás – világosan definiálja a feladatokat és azok felelőseit.

A koncepció ezen felül – áll a közleményben – minőségbiztosítási elemeket épít a rendszerbe, amelyek képesek garantálni a szakmai feladatok azonos minőségben és időtartam alatt történő elvégzését. „A Magyar Régész Szövetség felajánlja szakmai segítségét a szaktárcának a törvénymódosítás előkészítésében” – olvasható a dokumentumban.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a parlament többi közt úgy módosította a kulturális örökség védelméről szóló törvényt, hogy az állami nagyberuházások előzetes próbafeltárásait 30 napban limitálták, a költségeket pedig a teljes projekt értékének maximum egy százalékában, de legfeljebb 200 millió forintban határozták meg.

Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség novemberben megválasztott elnöke, lapunknak adott korábbi interjújában hevesen bírálta az új jogszabályt, amely szerinte életszerűtlen helyzetet teremtett az örökségvédelemben. A szakember mostani nyilatkozatában leszögezi, hogy az Országgyűlés által „elfogadott módosításokkal szemben minden szereplő számára kedvezőbb működési kereteket biztosító koncepciót” tettek le az asztalra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik