Nagyvilág

Segélyszervezetek mehetnek a szíriai felkelők szétlőtt városába

A szíriai hatóságok engedélyt adtak a Vöröskeresztnek és a Vörösfélholdnak, hogy belépjenek Homsz városába.

A genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szóvivője azt mondta, hogy a szervezet a lázadóktól nem kapott közvetlen jóváhagyást, de megjegyezte, hogy korábban ők maguk folyamodtak humanitárius segítségért a városnegyedben élők számára.

“Az ICRC és a Szíriai Arab Vörös Félhold zöld jelzést kapott a szíriai hatóságoktól, hogy pénteken beléphetnek Bába-Amrba, és eljuttathatják oda a nagyon várt segélyt, benne élelmiszert és egészségügyi felszerelést, egyúttal kimenekítési akciót is végezhetnek” – közölte Hisám Haszan szóvivő.

Azt is közölte – további részletek nélkül -, hogy a vöröskereszt megkapta az első “pozitív jelzéseket” a szíriai hatóságoktól a humanitárius tűzszünetre vonatkozó felhívására.

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa – Oroszország és Kína támogatásával – azt követelte, hogy Szíria engedje be Valerie Amost, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettesét. A testület elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a szíriai hatóságok késleltetik a diplomata beutazási engedélyének kiadását, és az egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban rosszallását fejezte ki a humanitárius helyzet gyors romlása miatt, különösen az erőszak sújtotta Homsz, Hama, Deraa és Idlib területén.

A szíriai hatóságokat a BT felszólította, hogy “haladéktalanul és korlátozások nélkül” egyezzenek bele Amos beutazásába. Az is követeli, hogy adjanak engedélyt humanitárius személyzetnek a rászorulók ellátására. Az összes szíriai felet, de különösen a hatóságokat arra kéri, hogy működjenek együtt teljes mértékben a világszervezettel és a hozzá tartozó humanitárius szervezetekkel, megkönnyítendő a segélyek kiosztását és a sebesültek evakuálását az erőszak sújtotta övezetekből.

A szíriai külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy kész “megvitatni Amos látogatásának időpontját”, mert amit ő javasolt, az nem felel meg a helyi hatóságoknak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik