Nagyvilág

Nem lép a NATO Szíriában

A NATO-erők "nagy önmérsékletet" tanúsítanak Afganisztánban, Szíriában pedig nem avatkoznak be.

A NATO-erők “nagy önmérsékletet” tanúsítanak Afganisztánban, ahol az erőszakos tüntetések idején négy amerikai katona életét vesztette, többen pedig megsebesültek – jelentette ki kedden Washingtonban Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára.

Rasmussen újságírók előtt hangsúlyozta, hogy a bizalom nem roppant meg a NATO és az afgán biztonsági erők között azon incidensek ellenére sem, amelyek során afgánok az amerikai partnereik ellen fordították a fegyverüket. A politikus elítélte az Afganisztánban az elmúlt hét folyamán elkövetetett erőszakcselekményeket.

A NATO-főtitkár rámutatott, hogy a támadások “nem nyújtanak teljes képet” a szövetséges és az afgán csapatok közötti mindennapi együttműködésről. Rasmussen azzal vádolta az iszlamista szélsőségeseket, hogy igyekeznek kihasználni a Korán-égetések miatt fellobbant haragot, és reményét fejezte ki, hogy az afgán minisztériumokból visszavont NATO-tanácsadók hamarosan visszatérhetnek posztjaikra.

“Az incidens tragikussága és ez előttünk álló kihívások ellenére nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy célunk egy stabil Afganisztán (megteremtése). Ez mindannyiunk érdeke, ennek kell a közös erőfeszítéseink fókuszában maradni” – jelentette ki a főtitkár egy, az amerikai fővárosban megrendezett NATO-szemináriumon.

A szövetség főtitkára, egybehangzóan az üggyel kapcsolatban hétfőn elhangzott amerikai nyilatkozatokkal, kijelentette, hogy a zavargások nem befolyásolják az afganisztáni fokozatos csapatkivonás ütemét és azt a tervet, hogy az ország feletti ellenőrzést 2014 végére az afgán erőknek adják át.

Rasmussen a CNN-ek nyilatkozva említést tett a szíriai helyzetről is. “Természetesen figyelemmel követjük az ottani helyzetet, de a NATO-nak egyáltalán nem áll szándékában beavatkozni Szíriában” – mondta. A szíriai körülményeket a líbiaiakkal összevetve a NATO-főtitkár kijelentette, hogy az utóbbi ország esetében a szövetség világos ENSZ-felhatalmazással rendelkezett az intervencióra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik