Nagyvilág

Rendkívüli vita az ENSZ-ben a szíriai helyzetről

A vitát Katar indítványozta, és a javaslatot támogatta az Arab Liga legtöbb országa, továbbá az Európai Unió és az Egyesült Államok is.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) elnöke reméli, Damaszkusz “pozitív választ” ad arra a követelésre, hogy a nemzetközi közösség segíthessen az erőszak áldozatainak. Laura Dupuy Lasserre erről hétfőn, a 47 tagú EJT négyhetes genfi ülésszakának nyitó napján beszélt.

Elmondása szerint “válságos” a szíriai humanitárius helyzet, az országban már több mint 7600 embert öltek meg a rezsim elleni tömeges tüntetések véres elnyomásának tavaly márciusi kezdete óta.

Irán, amely nem tagja az EJT-nek, de megfigyelőként jelen van, “formai tiltakozást” nyújtott be a katari javaslat ellen.

Oroszország is ellenezte a javaslatot, mondván, hogy a szíriai helyzet nem változott, amióta az ENSZ BT december elején – már harmadik alkalommal – rendkívüli ülésen foglalkozott vele. Jelezte, hogy nem fogja támogatni a sürgősségi vitát, ha annak célja egy, a szíriai vezetést elítélő határozat elfogadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik