Nagyvilág

Öngyilkos merénylet az afganisztáni Korán-égetésért.

Egy autóba rejtett bomba legalább kilenc embert ölt meg Dzsalálábád repülőterénél. A merényletet a tálibok vállalták.

A támadó röviddel napfelkelte után rohant bele gépkocsijával a repülőtér kapujába, és felrobbantotta bombáját. A detonáció nagy erejére utal, hogy legalább négy, közelben parkoló gépkocsi semmisült meg. A halálos áldozatok között van hat civil, két reptéri biztonság őr és egy katona. Justin Brockhoff NATO-szóvivő szerint NATO-katonák nem haltak meg a robbantásban, jóllehet a tálibok azt állították, hogy az öngyilkos merénylő a katonák őrségváltásakor robbantotta fel magát.

A merényletért a tálib mozgalom vállalta a felelőséget. Szóvivője, Zabihulla Mudzsahid közölte, hogy ezzel torolták meg a bagrami amerikai támaszponton történt Korán-égetést. A iszlám vallási iratok elégetését erőszakos tiltakozások követték, amelyekben több mint harminc ember halt meg.

Szombaton a kabuli belügyminisztérium szigorú biztonsági intézkedésekkel védett épületében gyilkolt meg két amerikai katonatisztet egy afgán rendőr. Az eset után Franciaország, Németország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is visszavonta az afgán kormányzati hivatalokban dolgozó állampolgárait, és a NATO is visszarendelte a minisztériumokban dolgozó személyzetét.

A tüntető afgán rátámadtak a magyar parancsnokság alatt álló táborra is Baglán tartományban, de magyar katonák nem sérültek meg..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik