Nagyvilág

Nem kért volna elnézést a Korán-égetésért Obama kihívója

A republikánusok elnökjelöltségére esélyes Rick Santorum szerint az afgánoknak kell bocsánatot kérniük az erőszakos tüntetésekért.

Bírálta vasárnap Barack Obama amerikai elnököt Rick Santorum, amiért bocsánatot kért az afganisztáni bagrami amerikai támaszpontot történt Korán-égetésért. A republikánus elnökjelöltségért küzdő konzervatív politikus szerint inkább Afganisztánnak kéne bocsánatot kérnie az Egyesült Államoktól négy amerikai katona haláláért, akiket a Korán-égetést követő, hat napja tartó erőszakcselekményekben öltek meg.

Santorum az ABC televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a bagrami támaszponton történt incidens nem volt szándékos, a Korán példányait tévedésből égettek el, viszont az amerikai katonákat szándékosan ölték meg, ezért Hamid Karzai afgán elnöknek kéne bocsánatot kérnie, illetve az afgánoknak, amiért bántalmazzák és gyilkolják az amerikai katonákat.

Santorum szerint Obamának el kellett volna ismernie, hogy helytelen volt a Korán példányok elégetése, de a bocsánatkérés annak elismerésével ér fel, hogy nem véletlen incidens történt.

Keddre virradóra a bagrami amerikai támaszpont börtönében elégettek több olyan Korán-példányt, amelyet raboktól koboztak el. Ennek hatására öt napon át Amerika-ellenes zavargások voltak szerte az országban, és ezekben legalább 30 ember meghalt, több mit száz pedig megsebesült. A CNN hírtelevízió úgy értesült, hogy a koránokat és más vallási kiadványokat azért foglalták le, mert a szélsőségesek azok lapjain üzengettek egymásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik