Nagyvilág

Az Európa Tanács ellenzi a német sebészi kasztrációt

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága felszólította Németországot, hogy vessen véget a szexuális bűnözők sebészi kasztrálásának.

A német jog megengedi a nemi bűncselekményt elkövetők önkéntes, műtéti úton történő kasztrálását. Az emberi jogvédők a megoldást túlságosan radikálisnak tekintik, helyette a vegyi (gyógyszeres) megoldást javasolják. A német kormány mindazonáltal nem akar változtatni az eddigi – egyébként rendkívül ritka – gyakorlaton. Az elmúlt 10 esztendőben évente kevesebb mint öt alkalommal végeztek kasztrálást műtéti úton.

Az ET véleménye szerint “a műtéti kasztráció csonkítás, visszafordíthatatlan beavatkozás”, amelyet nem lehet orvosilag szükségesnek tekinteni. Alternatívaként a szexuális bűnözőket gyógyszerrel lehet kezelni, amely csökkenti a szervezetben a tesztoszteron szintjét. Minél kevesebb a tesztoszteron, annál kisebb a szexuális hajlam. Az ET szerint a kasztrációt az érintettek megalázónak tarthatják.

Németország azonban úgy véli, hogy az önkéntes kasztráció nem sorolható a büntető tételek közé. “Sokkal inkább lehetővé teszi a gyógyulást, vagy legalábbis a súlyos betegségek, lelki zavarok vagy szenvedések enyhülését” – hangzik a kormány véleménye.

Németország – Csehországgal együtt – azon kevesek közé tartozik Európában, ahol engedélyezik a kasztrálásnak ezt a módját azokon, akiknél rendellenes szexuális magatartásuk miatt fennáll nemi bűncselekmény – gyilkosság, nemi erőszak, pedofília – elkövetésének veszélye.

Egyébként két héttel ezelőtt Oroszországban olyan törvényt hoztak, hogy a jövőben kasztrálhatják a gyerekeket szexuálisan megbecstelenítő személyeket. A törvény értelmében a pedofil személyek kasztrálása vegyi úton, s önkéntes alapon történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik