Nagyvilág

Kényszerkasztrálással is büntethetik a pedofíliát

Az orosz Duma végleges formájában elfogadta azt a törvénymódosítást, mely alapján akár kényszer-ivartalanításra is ítélhetik a visszaeső pedofilokat.

Az államfő aláírására váró jogszabály az orosz törvénykezésben elsőként határozza meg a pedofília, mint bűncselekmény fogalmát. Az elnöki hivatal által előterjesztett javaslatot az oroszországi parlament alsóháza gyakorlatilag egyhangúlag, egyetlen ellenszavazat mellett fogadta el.

A módosítás értelmében a jövőben vegyi úton történő kényszerkasztrálásra ítélhetők azok a bűnözők, aki visszaesőként követnek el 14 éven aluli gyermek elleni, a pedofília kategóriájába tartozó cselekményt. Ez a büntetési forma továbbá önkéntesen is választható azon esetekben, ha az elítélt ily módon szeretné elkerülni a tényleges börtönbüntetést, illetve a már büntetését töltő rab ezáltal hajlandó kiváltani a még hátra lévő börtönéveit.

A pedifilokkal szemben alkalmazandó kényszerkasztrálás lehetősége az utóbbi időben számos európai országban, többek között Magyarországon is felmerült. Politikai szinten legutóbb Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő nyilatkozott úgy, miszerint Magyarországon sem elvetendő a pedofilok vegyi kasztrációjának ötlete. Ám ehhez jelenleg számos feltététel hiányzik a magyar jogrendszerben és a bírói gyakorlatban.

Vegyi kasztrálás egyébként hibás megnevezés, mivel nincs szó ivartalanításról. Hatalmas mennyiségű női hormon injekciós beviteléről van szó, amitől elmarad a merevedés, elmúlik a nemi vágy, és jelentősen lecsökken a spermiumképződés. Az eljárás hosszú távon elhízást, csontritkulást, szív-és érrendszeri betegségeket okozhat, a mellek megnőnek, a testszőrzet megritkul, a férfias izomzat leépül. Az injekciót 3 havonta kell beadni, különben a hatás elmúlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik