Nagyvilág

A legfelső vezető szerint Irán nem épít atombombát

Irán nem törekszik atomfegyver előállítására - hangoztatta újfent Ali Hamenei ajatolláh.

Irán legfelső vallási és politikai vezetője, aki az ország atomipari kutatóit fogadva mondott beszédet, kijelentette ugyanakkor, hogy országa “meg akarja törni” a nagyhatalmak “atomfegyverekre alapozott felsőbbrendűségét”. Hamenei, akinek szavait az állami televízió élőben közvetítette, azt mondta, Irán nem változtat eddigi politikáján, s törekvéseitől nem tántorítják el sem nemzetközi szankciók, sem gyilkosságok vagy a nyomásgyakorlás más eszközei.

Úgy vélekedett, hogy a szankciók az iszlám köztársaság ellenségeinek gyengeségéről tanúskodik. Ingerültségük azt mutatja, hogy az iráni nép helyes utat választott, amelyen folytatja haladását.

Emlékeztetett rá, hogy büntetőintézkedéseket már 1979-ben meghirdettek Teherán ellen, nem sokkal az iráni iszlám forradalom győzelme után, jóval még a nukleáris kérdéskör megjelenése előtt. A korlátozások azonban, mint fogalmazott, csak még nagyobb egységbe tömörítették az iráni népet.

Az Egyesült Államok és az európai országok pénzügyi és olajipari szankciókkal akarják kikényszeríteni, hogy Teherán adja fel atomfegyver kifejlesztésére irányuló szándékát. Kína és Oroszország nem csatlakozott a legújabb szankciókhoz. Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja békés célokat szolgál.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már négy alkalommal rendelt el szankciókat a közép-keleti ország ellen. A legutóbbi büntető lépéseket a NAÜ tavaly novemberi jelentését követően rendelték el. A szervezet ebben megkérdőjelezte Teherán atomprogramjának békés jellegét.

Hamenei szerdai beszéde nem sokkal azt követően hangzott el, hogy összeomlottak a NAÜ képviselőivel folytatott legújabb megbeszélések. A Teheránból visszatért tárgyalóküldöttség vezetője, Herman Nackaerts a bécsi reptéren azt mondta, nem tudták rábírni Iránt, hogy tárgyaljon az atomfegyverekkel kapcsolatos titkos munkálatokról.

Amano Jukija NAÜ-főigazgató bécsi közleményében azt írta, nagy erőfeszítéseket tettek egy megállapodás érdekében, hogy tisztázzák az iráni atomprogram rendezetlen kérdéseit, különös tekintettel annak katonai vetületeire. Szakértőik azonban első és második iráni útjukon is hiába kértek bebocsátást a Parcsinban lévő katonai létesítménybe.

A NAÜ gyanúja szerint Irán Parchinban folytatja gyanús nukleáris tevékenységét.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden ugyanakkor arról beszélt, hogy a NAÜ küldöttsége tárgyalni érkezett az országba és nem a nukleáris létesítmények szemléjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik