Nagyvilág

Légvédelmi gyakorlat az iráni nukleáris létesítmények védelmére

Hadgyakorlatot kezdett Irán, hogy tökéletesítse nukleáris létesítményeinek védelmét - közölte az IRNA állami hírügynökség.

A Szarollahnak (Isten bosszújának) elkeresztelt négynapos gyakorlatozás nagyrészt az ország déli része fölött zajlik mintegy 190 ezer négyzetkilométeren, különös tekintettel az Öböllel határos területre. A műveletekben rakéták, radarrendszerek és repülőgépek széles arzenálját vonultatják fel. Az IRNA szerint a Szarollah célja az is, hogy erősítse a rendszert védelmező Forradalmi Gárdának alárendelt erők és a hadsereg együttműködését.

Izrael az utóbbi hetekben többször célzott arra, hogy támadásra készül az iráni atomlétesítmények ellen. Az iráni nukleáris létesítmények az ország területén elszórtan, nemegyszer a föld alatt, bombabiztos bunkerekben helyezkednek el. Szakértők éppen ezért megkérdőjelezik egy esetleges izraeli támadás esélyeit és valószínűségét.

A Nyugat azzal vádolja Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramjának valódi célja nukleáris fegyverek kifejlesztése, amit Teherán tagad. 2006 óta az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat határozatban ítélte el az iráni nukleáris programot. A zsidó állam szerint a nemzetközi szankciók nem érték el a kívánt hatást, nem sikerült eltántorítaniuk az iszlám köztársaságot nukleáris programjának folytatásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik