Nagyvilág

Ismét tárgyalnak az iráni atomprogramról

Megérkezett hétfőn Teheránba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) újabb szakértői csoportja, hogy megpróbáljon diplomáciai megoldást találni az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdésekre - közölte az ISNA helyi hírügynökség.

Teheráni tájékoztatás szerint a küldöttség találkozik az iráni atomenergetikai szervezet vezetőivel és más iráni tisztviselőkkel.

Az ISNA nem közölt részleteket a delegáció programjáról, és arról sem, hogy a vitatott nukleáris létesítmények közül hova látogathatnak el az NAÜ szakértői.

Egy hónapon belül ez már a második szakértői csoport, amelyik azért érkezett Teheránba, hogy felvilágosítást kapjon az iráni atomprogram “árnyékos” területeiről, annak valódi céljairól.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja keretében atomfegyver előállítására törekszik. A NAÜ négy éve hasztalan próbál megállapodni Teheránnal abban, hogy működjön együtt a nukleáris létesítmények nemzetközi ellenőrzésében.

Az előző küldöttség január 29-31 között járt Iránban. Herman Nackaerts, a NAÜ főigazgató-helyettese, a delegáció vezetője az akkori megbeszéléseket jónak minősítette. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még sok a tennivaló.

Ali Akbar Szalehi külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy Irán sürgősen fel kívánja újítani a tárgyalásokat nukleáris programjáról a nagyhatalmakkal. Hozzátette, hogy Teherán választ vár az 5+1 csoporttól (a BT öt állandó tagja plusz Németország) a Szaíd Dzsalíli iráni nukleáris főtárgyaló által február 14-én írt, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének címzett levelére.

Előzőleg csütörtökön Mahmúd Reza Szadzsadi, az iszlám köztársaság moszkvai nagykövete azt mondta: hazája kész újra tárgyalni a “hatokkal”, előfeltételeket azonban nem fogad el, és nem szándékozik felhagyni további urándúsító centrifugák üzembe helyezésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik