Nagyvilág

Szerdán jöhet az újabb pofon az EU-tól

Az újabb magyar kohéziós támogatások „ösztönző” felfüggesztéséről tárgyal szerdán az Európai Bizottság.

.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén tárgyalja azt a javaslatot, amellyel a túlzott deficit miatti eljárás keretében ideiglenesen és részlegesen felfüggesztenék az újabb magyar kohéziós támogatásokat – derül ki abból a napirendtervezetből, amelyet a Reuters brit hírügynökség ismertetett, megerősítve az erről szóló korábbi lapinformációkat.

A bizottság szerdai ülésének főbb témáit taglaló dokumentumban megjegyzik: a lépés inkább ösztönző, mintsem büntetés, hogy Magyarország csökkentse túlzott hiányát. A felfüggesztést visszavonhatják, ha Magyarország megteszi a kellő intézkedéseket – olvasható a napirendben. A felfüggesztés mértékéről csak szerdán esik szó, és a javaslatban nem fogalmaztak meg a visszavonásához szükséges konkrét lépéseket sem – írta a dokumentumra hivatkozva a Reuters.

Ez lenne az első eset, ha ilyen megfontolás miatt függesztenék fel az uniós kötelezettségvállalásokat egy tagország számára. A bizottság esetleges javaslatát az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak is meg kell vitatnia, továbbá, a Külügyminisztérium januári tájékoztatása szerint, ha ilyen értelmű bizottsági javaslat születik, akkor arról az Európai Tanács dönt rendes eljárásban, minősített többséggel.

Korábbi tájékoztatás szerint egy ilyen intézkedés legkorábban a jövő évtől esedékes uniós támogatásokra vonatkozhatna, és csak azokra, amelyek esetében a támogatott beruházás még nem kezdődött el. Jövőre összesen mintegy 1,7 milliárd eurós támogatással számolhat Magyarország, de ebben a már elkezdett programokra jutó összeg is benne van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik