Nagyvilág

Pénzeket fagyaszthat be az EU

Brüsszeli források szerint az EU felfüggesztheti a Magyarországnak utalandó kohéziós kötelezettségvállalások egy részét. Ennek összege 1,7 milliárd körül van.

Az Európai Bizottság azt javasolhatja a Tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak jövő évtől esedékes kohéziós pénzügyi kötelezettségvállalások egy részét – írta a BruxInfo jól értesült brüsszeli forrásokra hivatkozva.

Ha a javaslat napirendre kerül, a lap forrásai szerint valószínű, hogy a Bizottság a felfüggesztést javasolja majd a márciusban összeülő tagállami pénzügyminisztereknek. A befagyasztás a szabályoknak megfelelően a 2013. január 1-től esedékes pénzügyi kötelezettségvállalásokat érintené, ezek összege az adott évre 1,7 milliárd euró körül van.

Megfigyelők szerint azonban kizárt, hogy a felfüggesztendő kötelezettségvállalások összege a teljes keretet érintené. Folyamatban lévő projektekre nem vonatkozna a javaslat, csak azokat az összegeket, illetve egy részüket zárolnák, amelyeket a következő években megkezdendő beruházásokra különítenének el a kohéziós alapból.

Ha a Bizottság meghozza az egy ideje már érlelődő döntést, először fordulhat elő, hogy egy uniós tagállamot, pontosabban kohéziós országot a túlzott mértékű deficiteljárással összefüggésben ezzel a szankcióval sújtanak- írja a BruxInfo.

Egy illetékes ez alapján úgy vélte, hogy bár a felfüggesztést jogi szempontból nem lehetne kifogásolni, ám tartalmát tekintve nem szükségszerűen igazolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik