Nagyvilág

Putyin rácsok mögött, a vádlottak ketrecében

Hatalmas sikert aratott egy YouTube-ra felrakott videofelvétel, amely az orosz kormányfőta vádlottak padjára és rácsok mögé rakta.

A Vlagyimir Putyin orosz miniszterelenököt “börtönbe jutattó” felvétel hétfőn jelent meg a videomegosztó oldalon, és csütörtök delelőtt már több mint hárommilliószor nézték meg. Az egyperces videón az orosz kormányfő egy moszkvai bírósági teremben lehorgasztott fejjel ül az orosz igazságszolgáltatásban gyakran használt vádlottketrecben, és egyebek mellett hatalommal történő visszaélés, valamint “terrorcselekmények előkészítésében való részvétel” miatt kell felelnie.

A fiktív képsorok meglehetősen valódinak tűnnek. A készítők az eredetiséghez a Kremlt bíráló Mihail Hodorkovszkij egykori orosz iparmágnás 2010-es bírósági tárgyalásán készült felvételeket hívták segítségül. A Putyin-bíráló Hodorkovszkij ellen 2003-ban indult bűnvádi eljárás, amely mögött sokan Putyin bosszúját sejtették.

 

A meghamisított képsorokra válaszul a kormányfő támogatói olyan videókat posztoltak, amelyeken a Putyin nélküli Oroszországot elöntő káoszt és mészárlást vizionálják.

Putyin 2000 és 2008 között Oroszország államfőjeként tevékenykedett, és a március 4-én esedékes elnökválasztáson ismét versenybe száll a posztért, s az előrejelzések szerint el is fogja nyerni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik