Nagyvilág

Putyin nem hajlandó tárgyalni ellenfeleivel

Az orosz miniszterelnök szerint az ellenzék túlságosan szétszabdalt, a "rendszeren kívüliek" közül pedig nem tudja, kivel ülhetne le.

A volt államfő, egyben a cím legfőbb várományosa szerdán újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a december 24-i nagy moszkvai ellenzéki tüntetésen különböző erők vettek részt, amelyeknek nincs közös álláspontjuk. “Mindegyikkel külön, a saját gondjairól, igényeiről kell tárgyalni, s ez a kérdések alapos átgondolását igényli” – fogalmazott a politikus.

A különböző pártok, társadalmi szervezetek és állampolgári csoportok által szervezett szombati moszkvai megmozduláson mintegy hatvanezer, egyes becslések szerint több százezer ember vett részt. A jelenlévők elfogadtak egy határozatot, amely egyebek mellett követeli a decemberi parlamenti választás eredményének megsemmisítését és új, tisztességes választásokat, valamennyi ellenzéki párt bejegyzését, továbbá demokratikus párt- és választási törvény elfogadását.

Vlagyimir Putyin a követelések kapcsán azt mondta, hogy soha nem ellenezte az ellenzékkel folytatott párbeszédet, de fellép a “szélsőségek” ellen. A miniszterelnök szerint szükséges a párbeszéd, de nem tudja, hogy az úgynevezett “rendszeren kívüli ellenzék” vezetői közül kivel lehetne tárgyalást folytatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik