Nagyvilág

Rejtőzködnek a szlovákiai magyar szavazók

Egy szlovákiai közvélemény-kutató felmérése szerint a magyar szavazók titkolóznak. Az eredmény alapján a Híd bejutna a parlamentbe, az MKP nem.

A FOCUS közvéleménykutató adatsorai alapján a Hídra és az MKP-ra kevesebben szavazók összesen is kevesebben vannak, mint ahány potencionális magyar szavazó van – írja a parameter.sk.

Öllős László politológus szerint az előző választások esetében a közvélemánykutató ügynökségek mind tévedtek. “Befutóként jelölték meg a Magyar Koalíció Pártját és parlamenten kívüliként a Hidat. Az eredmény fordított volt“- mondta Öllős. Szerinte sok olyan magyar válsztó van, aki nem árulja el a választását. Többet mondana el a magyar szavazókról egy nagyobb magyar mintával dolgozó felmérés. A politológus el tudja képzelni, hogy a választásokat követően egy magyar párt se kerüljön be a parlamentbe, „de ennek valószínűsége csekély – ám kizárni sem lehet.“

A Focus eredményei alapján egyébként a Bugár Béla vezette Híd 6 százalékot, a Magyar KOalíció Pétrja (MKP) 2,4 százalékot kapna a márciusi előrehozott választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik