Nagyvilág

Nem csak a magyarokkal szúr ki Szlovákia

Leggyakrabban a cseh és a német állampolgárságért cserébe vonja meg sajátját Szlovákia, a magyar kettős állampolgárok csak a harmadikok a listán.

Meglepő módon leggyakrabban nem azokat fosztják meg szlovák állampolgárságuktól, akik a magyar honosítást kérik. A Magyarországon sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény – amely szerint le kell mondania szlovák személyi igazolványáról annak, aki egy másik országnak is hivatalos polgára akar lenni – leginkább a Csehországban állampolgárságot igénylőket sújtja.

Csehek, izlandiak, ukránok lettek

Január 20-ig 206 szlovák állampolgár (93 férfi és 113 nő) vesztette el állampolgárságát azáltal, hogy más ország polgáraivá is váltak – írja a parameter.sk. A portál a szlovák belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva úgy tudja, leggyakrabban újdonsült cseh állampolgárokról van szó – 45 férfiről és 58 hölgyről. A második legnépesebb csoportot az új német állampolgárok képezik 24 fővel.

Magyar állampolgárság révén 23 vesztették el a szlovákiai mivoltukat, Ausztria pedig 22 polgárral lett gazdagabb Szlovákia rovására. Tizenketten azért vesztették el állampolgárságukat, mert brit, kilencen mert amerikai, hatan mert holland, ketten pedig mert izlandi útlevelet is kaptak. Egy-egy ember pedig azért, mert Franciaország, Kanada, Norvégia, Olaszország, illetve Ukrajna állampolgára lett.

Nem nyomoznak, de büntetnek

„A belügyminisztérium nem nyomoz a kettős állampolgárok után“ – nyilatkozta a szlovák belügyminisztérium szóvivője. Mint a parameter.sk írja, Szlovákia polgárai kötelesek azonnal informálni a megfelelő hatóságokat más állam állampolgárságának megszerzését követően, ellenkező esetben a szlovák polgárra 3319 euró büntetés is kiróható.

Ennek ellenére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lapunknak adott interjújában arra bíztatta a szlovákiai magyarokat, hogy igényüket adják be Magyarországon, ahonnan nem adnak ki erre vonatkozó információt. „ Aki így tesz, és nem köti a szlovák hatóságok orrára a magyar állampolgárságot, attól a szlovákot nem tudják elvenni” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Lapunk kérdésére, hogy hány ember van Szlovákiában, aki „titokban” magyar állampolgár is, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes konkrét számot nem árult el, csak annyit, hogy „többezres nagyságrendről van szó”.

Orbán és Fico majd megoldja a problémát?

Annak ellenére, hogy a más állampolgárság felvételekor a szlovák automatikus elvesztéséről szóló törvényt Robert Fico hozta előző kormánya idején, Semjén Zsolt bizakodó, hogy az idei választásokon ismét biztos befutónak számító politikussal az Orbán-kormány jó kapcsolatot tud majd kialakítani.

„Amennyiben Robert Fico alakíthat majd kormányt – meglátásom szerint biztosan a Slota féle fasisztoid párt nélkül – reálisnak tartom azt, hogy eredményes párbeszédet tudunk majd folytatni velük, hogy Szlovákia visszavonja majd ezt a törvényt. Ez ugyanis elsősorban Szlovákia érdeke” – fogalmazott lapunknak Semjén Zsolt.

Emlékeztetett: „Ez a bizonyos ellentörvény nemcsak a magyarokat érinti, hanem brutálisan sújtja azokat a szlovákokat is, akik most kapták meg az amerikai vagy épp az izraeli állampolgárságot. A szlovákok ebből csak úgy tudnak kibújni, ha visszavonják a törvényt.”

Senkire sem kényszerítik a magyar állampolgárságot

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint mindenkinek a saját felelőssége, hogy felveszi-e a magyar állampolgárságot – és ezzel kockáztatja, hogy elveszíti a szlovákot. Mint Berényi József lapunknak fogalmazott, „senkit sem kényszerítettek arra, hogy felvegye a magyar állampolgárságot, ez mindenkinek a saját döntése volt. A magyar politikának ebben nincs felelőssége.”

„A magyar állampolgársági törvényre válaszul hozott szlovák ellentörvény nem felel meg két ország jószomszédi viszonyának. Sőt, jelenleg 100 ezer olyan szlovák állampolgár van, akik külföldön élnek állandó jelleggel, nincs szlovákiai lakcímük, mégis szavazhatnak a szlovák választásokon. Ráadásul a mostani rendelkezés ellentétes a korábbi törvénnyel, amely nem tiltotta a kettős állampolgárságot. A törvényen módosítani kell” – mondta Berényi József az FN24-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik