Nagyvilág

A legbiztatóbb hír a magyar növekedés Európában

Elemzők szerint a közép-kelet-európai térség szerdán ismertetett GDP-adatai közül a legbiztatóbb hír az volt, hogy a magyar gazdaság növekedett a tavalyi utolsó negyedévben.

A szerdai térségi adatismertetésekhez fűzött kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők ismertették, hogy egyes citybeli vélemények szerint a magyarországi GDP-adatsor arra vall, hogy a magyar gazdaság az idén elkerülheti a recessziót.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a GDP-adatokhoz fűzött helyzetértékelésükben közölték: az a tény, hogy a magyar gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben “továbbra is dacolt a recesszióval”, megerősíti a ház azon “konszenzus feletti” előrejelzését, hogy a magyar GDP-érték 2012 egészében 0,5 százalékkal növekedni fog.

A JP Morgan szakértői felidézték, hogy a londoni elemzői konszenzus 0,1 százalékos visszaesést valószínűsít erre az évre a magyar gazdaságban. A ház londoni közgazdászai továbbra is azt várják, hogy Magyarország a következő negyedévekben legalábbis recesszióhoz közeli helyzetbe kerül, mivel a költségvetés feszesebbre vonása nyomást gyakorol a fogyasztásra. A JP Morgan elemzőinek előrejelzése szerint emellett a Nokia által bejelentett, 2300 magyarországi alkalmazottat érintő leépítés is negatívan befolyásolhatja néhány tized százalékpont erejéig az éves összevetésben számolt idei első negyedévi GDP-növekedést. A cég szerint mindazonáltal az autóiparban folyó nagyszabású programok várhatóan lendületet adnak a magyar feldolgozóipari termelésnek és exportnak a következő évben.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőcége, a Capital Economics a térségi GDP-adatokról befektetők számára összeállított szerdai elemzésében úgy fogalmazott, hogy a legbiztatóbb hír a régiós adatsorban a tavalyi negyedik negyedévi magyar növekedés. Neil Shearing, a Capital Economics felzárkózó térségi főközgazdásza megállapítja elemzésében, hogy Szlovákiában, “és különösen Magyarországon” a tavalyi negyedik negyedévi GDP-adatok “sokkal erősebbek” voltak az EU legutóbbi gazdasági hangulatindexe (ESI) által előzetesen sugalltnál. Shearing szerint lehetséges, hogy a későbbi, részletesebb GDP-adatközlések során lejjebb korrigálják mindkét ország növekedési ütemét, de ugyanígy az is lehetséges, hogy az ESI-mutató eltúlozta a reálgazdasági kondíciókban 2011 vége felé bekövetkezett romlást.

A Capital Economics londoni főközgazdásza hozzátette ugyanakkor, hogy a felzárkózó európai térség következő évi kilátásai egyértelműen a további euróövezeti fejleményektől függnek. Shearing közölte: a cég továbbra is azzal számol, hogy Németország az idén recesszióba süllyed, az euróövezet egészében pedig mély recesszió lesz, és ha ez az előrejelzés valóra válik, valószínűtlen, hogy a feltörekvő európai gazdaságok “ezt épségben megúsznák”. A Capital Economics az euróövezetről külön összeállított helyzetértékelésében megerősítette azt a várakozását, hogy a valutaunió az idei és a jövő évet is recesszióban tölti, sőt a jövő évi visszaesés súlyosabb lesz az ideinél. A ház előrejelzése szerint az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 1 százalék körüli mértékben, jövőre 2,5 százalékkal csökken.

Ennél valamivel enyhébb, de szintén recessziós előrejelzést adott szerdán az euróövezetre a Moody’s Analytics. A hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody’s Corporation cégcsoport londoni gazdaságelemző részlege befektetőknek összeállított helyzetértékelésében közölte: abból a feltételezéséből indul ki, hogy Görögország megkapja a második, 130 milliárd eurós EU/IMF-segélycsomagot, és sikerrel járnak a tárgyalások a magánbefektetőkkel is az adósságleírásról. A ház emellett arra is számít, hogy az uniós mentőalapok kapacitását az ígéreteknek megfelelően kibővítik, és az eurójegybank (EKB) agresszívabb likviditási műveletekbe kezd.

A Moody’s Analytics londoni elemzői közölték, hogy még e derűlátó forgatókönyv alapján is 0,3 százalékos euróövezeti GDP-mínuszt várnak 2012 egészére.

Az újabb euróövezeti recessziót más nagy londoni elemzőházak is valószínűsítik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – februárra szóló havi globális prognózisában azt jósolta, hogy a valutauniós gazdaság teljesítménye 2012-ben átlagosan 1,2 százalékkal esik vissza, de a cég londoni közgazdászai szerint még ez az előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezet a következő 12 hónapban nem bomlik fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik