Gazdaság

Londoni elemzők: olcsóbb a mentés, mint a felbomlás

Az euróövezet felbomlásának költségeinél sokkal olcsóbb lenne, ha az eurójegybank (EKB) közvetlen kötvénypiaci intervencióval megmentené a legnagyobb adósság-refinanszírozási terhekkel küszködő tagállamokat.

Az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló csoport negyedéves euróövezeti helyzetértékelése szerint a valutaunió szétesésének kockázata csökkent ugyan a múlt heti EU-csúcson elhatározott “helyes irányú” intézkedések nyomán, e kockázat azonban változatlanul fennáll, tekintettel arra, hogy 2012-ben “nagyon nagy összegű” szuverén euróövezeti adósságok refinanszírozása válik szükségessé.


Fotó: Reuters

A ház szerint viszont “kétségtelen” az is, hogy az euróövezet felbomlása “nagyon magas költségekkel járna” Európában és a világgazdaság egészében. Ezért “valószínűnek tűnik”, hogy ha az EKB vállalja az utolsó hitelezői mentsvár szerepét, az kevesebbe kerülne, mint a valutaunió szétesése.

Az Ernst & Young londoni elemzői szerint ha az eurójegybank a következő két évben például ezermilliárd euró körüli értékben vásárolna fizetőképes, de likviditáshiányos euróövezeti kormányok kötvényeiből a piacon, az még mindig csak az éves euróövezeti GDP-érték 10 százalékának felelne meg, jóllehet a 2009 óta végrehajtott brit és amerikai monetáris mennyiségi enyhítési programok a két ország hazai össztermékének 14, illetve 17 százalékát teszik ki.

Mivel Olaszországnak, Spanyolországnak, Görögországnak, Írországnak és Portugáliának a következő három évben hozzávetőleg ezermilliárd euró államadósság refinanszírozásáról kell gondoskodnia, egy ilyen mértékű eurójegybanki kötvényvásárlás komoly mértékben enyhíthetné a szuverén adósságpiaci feszültségeket – áll az Ernst & Young csütörtöki londoni elemzésében.

Jóllehet többen ellenzik ezt a megoldást morális kockázatra és inflációs következményekre hivatkozva, a legnagyobb fenyegetést azonban most inkább a defláció jelenti, főleg akkor, ha az euróövezet mély recesszióba süllyed vissza, mivel a kormányok ezúttal nem tudnának költségvetési költekezéssel kikeveredni a recesszióból, ahogy 2009-ben tették – vélekedtek az Ernst & Young elemzői.


Fotó: AFP

Az eurójegybank szuverén kötvényvásárlási szerepének erősítésről szóló döntés elmaradását más nagy londoni gazdaságelemző házak egyértelműen a múlt heti brüsszeli EU-csúcs fő kudarcának nevezték értékeléseikben.
A Capital Economics londoni elemzői szerint a csúcson pontosan arról az intézkedésről nem született döntés, amely a piacok reményei szerint a mostani válság megoldásának fő eszköze lenne, ez pedig az EKB kötvényvásárlásainak igen jelentős mértékű kiterjesztése.

“Messze nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az (EU-csúcson elhatározott) intézkedések megfelelően helyettesíthetik az EKB elvileg korlátlan forrásait” – fogalmaztak a csúcsértekezlet utáni kommentárjukban a Capital Economics londoni elemzői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik