Nagyvilág

Adele és a Foo Fighters a Grammy nagy nyertesei

A Los Angeles-i Staples Centerben megrendezett 54. Grammy-gálát beárnyékolta Whitney Houston váratlan halála.

“Ezt sehogy sem tudjuk megkerülni. Haláleset történt a családunkban” – jelentette ki az estet megnyitva a házigazda szerepét betöltő LL Cool J rapper. “Whitney, mindig szeretni fogunk” – mondta LL Cool J, miután bejátszották hatszoros Grammy-díjas énekesnő egyik legismertebb a dalát, az I Will Always Love You-t, amelyet később Jennifer Hudson is előadott.

Az egyfajta Whitney Houston-emlékestté alakult Grammy-gála részvevői, akik közül sokan feketében jelentek meg, imával emlékeztek meg a szombaton elhunyt énekesnőről. “Valamennyien szeretünk, Whitney” – mondta a színpadon Stevie Wonder is.

Az est talán legmegrendítőbb pillanata az volt, amikor a tavaly elhunyt Amy Winehouse szülei átvették a legjobb duónak járó díjat, amit Body and Soul-ért a lányuknak és Tony Bennettnek ítéltek oda. “Mit is mondhatok? Egy gyönyörű lány-együttes van a mennyországban” – mondta a lányukra, Whitney Houstonra és a szintén nemrég elhunyt Etta Jamesre utalva a gyászoló apa, Mitch Winehouse.

A díjátadó legnagyobb nyertesei Adele brit soul-énekesnő, és a Foo Fighters amerikai rockegyüttes volt. Adele hat kategóriában kapta meg a Grammyt: az övé lett az év legjobb albuma a 21, amely a legjobb pop albumért járó díjat is megkapta, az általa szerzett Rolling in the Deep lett az év dala és felvétele, ő lett a legjobb pop szólóénekes a Someone Like You című száma előadásáért, s őt jutalmazták a legjobb rövid videóért is.

A Foo Fighters rockegyüttes a saját zenei műfajában négy díjat – a Wasting Light albumért és a Walk című számért – söpört be, hogy aztán átvegye a legjobb hosszú videóért járó díjat is. “Nagy megtiszteltetetés mert ez egy különleges lemez az együttesünk számra. Ahelyett, hogy a legjobb stúdióba mentünk volna… ezt a garázsomban készítettük néhány mikrofonnal és egy szalagos géppel” – mondta Dave Grohl, a banda frontembere. – “Ez azt mutatja, hogy a zenekészítésben az emberi tényező a legfontosabb.”

Kanye West rapper, aki idén a legtöbb jelölést kapta – összesen hetet – négy díjat kapott, de miután kizárták a felsőbb kategóriákból, nem jelent meg a díjátadó ceremónián. Taylor Swift a country műfajában két díjat vihetett haza a Mean című daláért. Az idei évtől elindított, összevont világzenei kategóriában legjobbnak a Tinariwen mali tuareg zenekar Tassili című albumát találták. A legjobb reggae albumért járó elismerést Stephen Marley, Bob Marley fia kapta.

Tavaly óta egyébként 109-ről 78-ra csökkentették Grammy-kategóriákat, amin sok érintett felháborodott. Eltörölték többek között a latin jazz, a hagyományos gospel, a polka, az őslakos amerikai, a hawaii és a cajun zene kategóriáját.

Az este egyik zenetörténeti csemegéje a Good Vibrations volt, a dédapa korú, 50 éve megalakult Beach Boys előadásában. A zenekar több mint két évtizede nem lépett fel.

Az Amerikai Lemezakadémia örökranglistáját egyébként Solti György vezeti, 31 Grammyvel, őt Alison Karuss (28) és Quincy Jones követi (27).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik