Nagyvilág

Megvan a venezuelai ellenzék közös jelöltje Chávez ellen

Fölényesen nyerte meg a vasárnapi országos előválasztást Henrique Capriles, Miranda állam 39 éves kormányzója.

Kiválasztotta a venezuelai ellenzék azt a közös jelöltet, aki a 13 éve hivatalban lévő, harmadszori újraválasztására készülő baloldali venezuelai államfő, Hugo Chávez kihívója lesz az októberi elnökválasztáson a dél-amerikai országban. Henrique Capriles a szavazatok több mint 60 százalékával lesz “A Demokratikus Egység Asztala” nevű ellenzéki szövetség közös jelöltje.

“Olyan elnök akarok lenni, aki sokkal kevesebbet beszél, és nem avatkozik be ennyire a venezuelaiak magánéletébe” – jelentette ki Capriles, utalva a tavalyi rákbetegségéből szinte teljesen felépült Chávezre, aki a múlt hónapban rekordhosszúságú, csaknem 10 órás beszédet tartott. “Nem hagyhatjuk, hogy Venezuela elveszítse függetlenségét, különösen nem 13 év harc után” – harsogta Chávez, aki előszeretettel állítja be politikai ellenfeleit Washington beépített embereiként.

Capriles a kampányban dicsérte a piacbarát működést a társadalmi felelősségvállalással ötvöző brazil modellt, és azt ígérte, véget vet az Amerika-ellenes országokkal – Iránnal, Kubával, Fehéroroszországgal – kialakított baráti viszonynak. Azzal vádolta Chávezt, hogy az elnök Kubát másoló szocializmusával elriasztotta a befektetőket, és tönkretette a gazdaságot.

A 18,3 millió szavazójogosultból csaknem 3 millióan járultak az urnákhoz országszerte 3700 választóhelyiségben. Miközben Caracasban az ellenzéket támogató városrészekben hosszú sorok álltak az urnáknál, az állami tv üres szavazóhelyiségeket mutatott, igyekezve csökkenteni az ellenzéki előválasztás jelentőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik