Nagyvilág

Hugo Chávez “beintett” a Világbanknak

Venezuela nem fogja elismerni a Világbank döntőbíróságának határozatait - közölte Hugo Chávez venezuelai elnök.

“Én mondom, nem fogjuk elismerni az ICSID (Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja) semelyik döntését sem” – szögezte le Chávez tévényilatkozatában.

A világbank mellett működő ICSID-nél 17 keresetet nyújtottak be Venezuela ellen külföldi nagyvállalatok, amelyek vagyonát állomosították. A múlt héten pedig a párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) döntőbírói testülete 907 millió dolláros kártérítést ítélt meg az Exxon Mobil amerikai olajtársaságnak a Venezuelában államosított beruházásáért.

“Most ők az ICSID előtt fenyegetnek minket” – hangoztatta Chávez, s hozzátette, hogy országának ki kell lépnie az ICSID-ből, és majd ő világossá teszi, hogy Caracas nem ismeri a döntőbíróság semelyik döntését sem.

A baloldali Hugo Chávez venezuelai elnök úgynevezett forradalmi programjának egyik központi eleme az energiaszektor államosítása. A caracasi vezetés az utóbbi években több milliárd dollár értékben államosította olajipari magánvállalkozások – főként külföldi cégek – vagyonát, felszerelését és készleteit.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ ötödik legnagyobb olajexportőre, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik