Nagyvilág

Elfogták a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjét

A venezuelai hatóságok letartóztatták a világ egyik legveszélyesebb drogbáróját, akinek elfogásáért több mint egymilliárd forintot ajánlottak fel.

A csak Valenciano néven ismert Maximiliano Bonilla Orozcót a venezuelai Valencia városában fogták el még vasárnap, kolumbiai információk alapján – jelentette be egy közös sajtótájékoztatón a venezuelai és a kolumbiai elnök. A térség és a világ egyik legveszélyesebb drogbárójának számító 39 éves férfi a vádak szerint több tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba, a mexikói Zetas drogkartellel együttműködve.

Washington ötmillió dollárt, azaz több mint egymilliárd forintot ajánlott fel a féri elfogásához vezető információkért. A kolumbiai hatóságok szerint Valenciano nagyjából 1500 fős bandája ellenőrzése alatt tartja a Kolumbiából Közép-Amerikába haladó főbb drogcsempészútvonalakat. A Medellin városában működő bandája egykor a legendás Pablo Escobar drogbáró fegyveres alakulata volt.

Valenciano elfogását közösen jelentette be a baloldali venezuelai elnök és a jobboldali kolumbiai államfő. Az Egyesült Államokkal szemben ellenséges Hugo Chávez és a Washingtonnal jó kapcsolatokat ápoló Juan Manuel Santos a drogbáró elfogását a sikeres együttműködés bizonyítékaként értékelte. A két ország tavaly, Santos hivatalba lépés után kezdett együttműködésbe a két ország határvidékén bujkáló bűnbandák és fegyveres csoportok felszámolására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik