Nagyvilág

Csatatérré változott Athén belvárosa

„Hatalmas károkat” okoztak a görög fővárosban randalírozó autonóm csoportok. Majdnem ötven épületet gyújtottak fel.

Athén belvárosának jelentős részét feldúlták randalírozó autonóm csoportok hétfőre virradó éjjel – közölte Jórgosz Kominisz polgármester egy televíziós nyilatkozatban. “A károk hatalmasak” – mondta. A belvárosi Panepisztimiu és Sztadiu főutcák, az Athinasz és Ermu bevásárló utcák, valamint a parlament előtti Szintagma tér valóságos csatatérként nézett ki reggel.

Rendőrségi források szerint az összesen mintegy ezer randalírozó órákon át tört, zúzott és gyújtogatott a történelmi belvárosban. Athén tucatnyi, emblematikusnak számító, a XX. század elején épült neoklasszikus épülete sérült meg, köztük két műemlék mozi is. A tűzoltóság szerint a randalírozók 45 épületben okoztak tüzet, és ezek közül néhány teljesen kiégett.

A vandálok a rendőrséggel is összecsaptak, amely könnygázt vetett be ellenük. A hatóságok 67 rendbontót vettek őrizetbe, az összecsapásokban mintegy 70-en sebesültek meg. A zavargásokat az ország minden politikai pártja elítélte, óva intve a káosz kialakulásától. A média a biztonságért felelős miniszter “fejét” követelte.

A zavargások az újabb gazdasági megszorító intézkedések, a tervezett bércsökkentések és tömeges elbocsátások miatt megtartott több tízezres békés tüntetés után kezdődtek. A görög parlament vasárnap éjjel fogadta el nagy többséggel az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kialkudott, vitatott megszorító intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik