Nagyvilág

A görög mentőcsomag után jön a portugál

Németország készen áll újratárgyalni a portugál mentőcsomagot, de csak a görög megállapodás után.

“Amennyiben szükségessé válik a portugál program módosítása, akkor készen állunk majd erre” – mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. Véleménye szerint “kulcsfontosságú”, hogy bármilyen lépés azt követően történjen, hogy “jelentős döntés született Görögországról”. “Ezt nagyra értékeljük” – válaszolta Vitor Gaspar portugál pénzügyminiszter.

Felülvizsgálják

A kettőjük közötti beszélgetésnek azért is van nagy súlya, mivel először hallható vezető euróövezeti döntéshozó szájából annak lehetősége, hogy felülvizsgálják a portugál mentőcsomagot. Korábban európai döntéshozók és Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök is arról tájékoztatott: nincs szó a program módosításáról.

Schäuble a beszélgetés során jelezte: azért kell megvárni a görög helyzet rendezését, mivel a német parlament és a közvélemény is kételkedik a kormánynak a görög válságkezelés során mutatott lépéseiben. Gaspar mindazonáltal később sietett leszögezni: Portugália nem kéri a program felülvizsgálatát.

Futamidő: 3 év

Egy német kormányzati forrás szerint Németország “mindig is” azt mondta, hogy az olyan országok, amelyek teljesítik, vagy túlteljesítik kötelezettségvállalásaikat, némi rugalmasságot nyerhetnek programjukat illetően.

Portugália 2011. májusában állapodott meg nemzetközi hitelezőkkel egy három év futamidejű, 78 milliárd eurós mentőcsomagról. A tervek szerint a kisebbik ibériai állam 2013 végén térne vissza a tőkepiacokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik