Nagyvilág

Ezrek tüntetnek Görögországban az IMF ellen

Görögország több nagyvárosában ezrek tüntettek szombaton a kormány által hajnalban jóváhagyott gazdasági mentőcsomag, az EU-val és az IMF-fel kötött megállapodás ellen tiltakozva.

Ezrek gyűltek össze az athéni Szintagma téren erős rendőri jelenlét közepette, miközben második napja tart az országban az általános sztrájk. Nincs a görög fővárosban tömegközlekedés, áll a metró, az autóbusz és a troli.

“Tönkreteszik az életünket” – állt a vonulók egyik transzparensén, amely a 130 milliárd dollár fejében kemény megszorításokat követelő EU-ra és IMF-re utalt. Az északi Szalonikiban szintén több ezer ember vonult fel, hogy tiltakozzék a csőd elkerülésére hivatott megállapodás ellen.

Lukasz Papadémosz miniszterelnök, miután hatan kiléptek kormányából – és még mielőtt a kabinet szavazott volna az egyezségről – figyelmeztette kollégáit, hogy katasztrofális kalandba bocsátkozik az ország, ellenőrizhetetlen gazdasági káosz és társadalmi robbanás körülményei jönnének létre, ha elmaradna a megállapodás. A parlament vasárnap szavaz az egyezségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik