Nagyvilág

Az amerikai flotta kész szembeszállni Iránnal

Szakértők szerint a Perzsa-öbölben járőröző amerikai 5. flotta óriási erőfölényben van az iráni haditengerészettel szemben.

A Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta kész szembeszállni bármilyen iráni támadással a Perzsa-öböl térségében – jelentette ki Mark Fox ellentengernagy. A flotta parancsnoka újságíróknak elmondta: “Éberek vagyunk, a lehetséges lépések széles skáláját dolgoztuk ki az elnök számára.” Fox ellentengernagy azonban azt nem részletezte, hogyan válaszolna az amerikai haditengerészet egy iráni csapásra vagy a Hormuzi-szoros lezárására, amivel Irán fenyegetőzik, ha támadás éri.

Szólt ugyanakkor arról is, hogy az irániak “növelték tengeralattjáróik és gyors támadóeszközeik számát”, s “kis bárkákat nagy robbanófejekkel szereltek fel, amelyek így öngyilkos robbanóeszközökként használhatók”. Ezenkívül “nagy aknakészletük van”.

“Érdeklődéssel figyeljük rövid, közepes és nagy hatótávolságú rakétáik, valamint természetesen (…) atomprogramjuk fejlődését” – folytatta Fox. Megjegyezte, hogy Iránnak jelenleg tíz kis tengeralattjárója van.

Katonai szakértők szerint az öbölben járőröző amerikai 5. flotta – amely mindig tart ott legalább egy óriáshordozót több tucat sugárhajtású repülőgéppel, továbbá fregatt- és rombolóflottát – óriási erőfölényben van az iráni haditengerészettel szemben. Ám amióta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kis csónakon érkező öngyilkos robbantói 1996-ban az Ádeni-öbölben támadást intéztek a Cole hadihajó ellen, és 17 tengerész halálát okozták, Washington számításba veszi a nagy hadihajóinak sebezhetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik