Nagyvilág

Fokozódik a helyzet a Hormuzi-szoros ügyében

Irán szerint gyerekjáték lenne lezárni az utat, ahol a világ olajszállításának 40 százaléka zajlik. Amerika kemény választ adna.

Az Egyesült Államok szerdán óva intette Iránt a Hormuzi-szoros esetleges lezárásától. “A tengeri közlekedés semmiféle akadályozását nem tűrjük el a Hormuzi-szorosban” – figyelmeztetett George Little, a Pentagon egyik szóvivője, s hasonlóképpen nyilatkozott a bahreini bázisú 5. amerikai flotta képviselője is.


Iráni katonai manőver a Hormuzi-szorosban
Fotó: AFP

“Az amerikai haditengerészet a hajózás szabadságának biztosítása érdekében mindig készen áll rosszindulatú akciók ellenételezésére” – közölte Rebecca Rebarich szóvivő.

Irán az utóbbi napokban többször is azzal fenyegetett, hogy olajexportját érintő szankciók bevezetése esetén lezárja a szűkületet. Az Irán és Omán közti, mintegy 50 kilométer – a hajózási útvonalat tekintve hat és fél kilométer – széles és körülbelül 280 kilométer hosszú tengerszoroson halad át a világszerte tengeren szállított kőolaj mintegy 40 százaléka.

Habibulah Szadzsari, az iráni haditengerészet parancsnoka szerdán kijelentette, hogy a “Hormuzi-szoros lezárása gyerekjáték az iráni haditengerészet számára, de egyelőre nincs rá szükség”. Kedden Mohammad Reza Rahimi, az ország első alelnöke azzal fenyegette a Nyugatot, hogy ha “szankciókkal sújtja az iráni olajexportot, egyetlen csepp kőolaj sem jut át a Hormuzi-szoroson”.

Az Egyesült Államok és néhány európai ország büntető intézkedéseket léptetett életbe az iszlám köztársaság olaj-, gáz- és petrokémiai iparával szemben, az ország vitatott atomprogramja miatt. A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul.

Irán öt napja tart hadgyakorlatokat a szorosban, de a Pentagon szóvivője hangsúlyozta, hogy eddig nem történt ellenséges lépés a Perzsa (Arab)-öbölben vagy a szűkületben közlekedő amerikai hajókkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik