Nagyvilág

Kritikus a gázhelyzet Olaszországban

Nem érkezik elegendő gáz Oroszországból, máshonnan pedig szinte lehetetlen pótolni.

Kritikussá vált Olaszországban a gázellátás, mert csúcson van a fogyasztás és Oroszországból továbbra is kevesebb gáz érkezik – mondta hétfőn az olasz ipari miniszter, ugyanakkor brüsszeli közlés szerint más európai országok ellátása javult a hétvégén, bár nem mindegyiké tért vissza a korábbi szintre.

Az Európai Bizottság hétfőn azt közölte, hogy Bulgária, Szlovákia, Ausztria, Magyarország, Lengyelország és Görögország a normális szinten kapja az orosz gázt, miközben Románia, Németország és Olaszország ellátása is javul, bár egyelőre nem állt helyre teljesen.

Az Európai Bizottság energiaügyi szóvivője, Marlene Holzner hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: fenntartják azt az álláspontjukat, hogy a helyzet nem fenyeget válsággal, a gázszállítás csökkenésével érintett országok képesek saját szükségleteiket kielégíteni, részben gáztartalékaikból, részben más intézkedések révén.

Corrado Passera olasz ipari miniszter egy rádióinterjúban ugyanakkor elmondta, hogy a kormány még vasárnap megemelte a riasztási szintet, mert a továbbiakban is rekordfogyasztásra kell számítani a nagy hideg miatt. Az olasz ENI kőolaj- és földgázipari csoport vezérigazgatója azt közölte, hogy növelték a más forrásokból származó importot: jelenleg Algériából és Svájcon keresztül Észak-Európából több földgázt importálnak.

Az európai szállításokért felelős Gazpromnál szombaton még azt közölték, hogy néhány napig a szerződéses mennyiségnél kevesebb földgázt továbbítottak Európába, de már helyreállították a szállítások normális szintjét.

A Gazprom vezetését szombaton számoltatta be Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az általános energetikai, valamint az európai országokba irányuló gázszállítások körüli helyzetről, és akkor elhangzott, hogy a cég jelenleg a szerződéses kötelezettségeknek megfelelő mennyiségű földgázt szállít az európai partnerországoknak, de nem tud eleget tenni a nyugat-európai országok pótlólagos igényeinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik