Nagyvilág

Kevesebb orosz földgáz érkezik Európába

Rendkívüli helyzettől azonban nem kell tartani. A nyolc érintett ország ugyanis biztosítani tudta a szükséges készleteket.

Egyre több európai ország jelzi, hogy kevesebb földgázt kap Oroszországból.Az Európai Bizottság pénteki közlése szerint nyolc EU-tagállamban (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Románia, Görögország és Olaszország) csökkentek a gázszállítások.

A testület szóvivője – a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélve – hozzátette, hogy nem kell tartani rendkívüli helyzettől, mert minden érintett ország biztosítani tudta a szükséges készleteket tartalékokból vagy más megoldással. Az uniós előírások szerint a tagállamoknak egy teljes havi ellátás biztosítására képesnek kell lenniük szükséghelyzetben is.

A Gazprom még szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt közölte, hogy a vállalat folyamatosan teljesíti kötelezettségeit európai partnerei felé annak ellenére, hogy a hideg időjárás miatt az oroszországi gázfogyasztás megnövekedett. Az uniós szóvivő jelezte, hogy a helyi kereslet megugrása esetén Oroszországnak szerződéses lehetősége is van az export bizonyos értékű csökkentésére.

Az osztrák OMV mintegy harminc százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezését mérte csütörtökön a baumgarteni földgáz-elosztó központnál. Szlovákia szintén 30 százalékkal kisebb mennyiséget kapott a Barátság vezetéken a szlovák SPP gázszolgáltató szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint. A Bulgáriába, illetve az országon át Görögországba, Törökországba és Macedóniába szállított földgáz mennyiségének csökkenése a 30 százalékot is meghaladta.

Lengyelországban már helyreállt a rend, a PGNiG gázszolgáltatónál pénteken azt közölték, hogy a szokásos mennyiséget kapták, csütörtökön még 7 százalékkal kevesebbet. Mindamellett a vállalatnál arra számítanak, hogy a következő napokban ismét csökkenhet a mennyiség a hideg miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik