Nagyvilág

Hírszerző főnök lesz az új román kormányfő

Traian Basescu román államfő Mihai Razvan Ungureanut, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) vezetőjét bízta meg kormányalakítással, miután Emil Boc miniszterelnök a gazdaságpolitikáját ért tömeges tiltakozások miatt lemondott.

Basescu azt követően nevezte meg miniszterelnök-jelöltjét, hogy a délutáni órákban a parlamenti pártok vezetőivel tanácskozott, akik azt kérték, hogy a koalíció kereteiben folytatódjon a kormányzás. Az ellenzék az elnök lemondását kérte és előre hozott választásokat sürgetett. Basescu elmondta, ha az ellenzék érveit veszi alapul, akkor öt hónapig átmeneti kormánynak kellett volna intézni az ország ügyeit. Közölte: a koalíciós pártok “elvileg elfogadták” Ungureanu jelölését.

Az államfő úgy vélte, az új kormánynak az lesz a legfontosabb feladata, hogy emelje a lakosság életszínvonalát, erről azonban leghamarabb áprilisban lehet beszélni. Figyelemmel kell lennie ugyanakkor Románia nemzetközi szervezetekkel kötött szerződéseire, folytatnia kell a korrupció elleni harcot, és növelnie kell az EU-s források felhasználásának hatásfokát. Kiemelt célnak mondta az államfő a munkahelyek létrehozását, melynek módozatai között a bányászat újraélesztését is említette.

A miniszterelnök-jelölti minőségében megszólaló Ungureanu kijelentette, úgy érzi, politikai függetlensége megengedi, hogy az ország “jó adminisztrátora” legyen. Hozzátette, már kedden tárgyalásokat kezd a koalíciós pártokkal a kormányalakításról. Megjegyezte, az ország gazdasági és politikai stabilitásának megőrzését tekinti első számú prioritásának.

A döntés szokatlannak számít Romániában, ahol korábban az átmeneti kormányzást az új kormány hivatalba lépéséig a távozó miniszterelnök látta el. Predoiu egyébként a Boc-kormány politikailag nem elkötelezett tagja.

A baloldali ellenzék vezetői közölték, hogy előre hozott választások kiírását kérik az államfőtől. Ezt megerősítette a Nemzeti Liberális Párt elnökének késő esti nyilatkozata, amely szerint az ellenzék nem fogja megszavazni Mihai Razvan Ungureanu kormányát.

Crin Antonescu, aki egyben az ellenzéki pártszövetség alelnöke is, bírálta az államfőt, mert a Külföldi Hírszerző Szolgálat főnökének adott kormányalakítási megbízatást. “Elfogadhatatlan Románia számára, hogy egy különleges szolgálat vezetőjét jelöljék a kormány élére. Mindenkiben kétségek merülnek majd fel, hogy a szolgálat főnöke független-e a politikától” – mondta.

Nem tartja jó megoldásnak egy esetleges technokrata kormányfő megbízását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ); a technokrata miniszterelnök kinevezését a román kormánykoalíció vezető ereje, a Demokrata Liberális Párt szorgalmazza.

Kelemen Hunor, a magyar szövetség elnöke közleményben tudatta, hogy az RMDSZ álláspontja szerint a jelenlegi politikai helyzetre nem jelent megoldást egy technokrata kormányfő.

“Ebben a pillanatban ügyvivő kormány működik Romániában, a kormánykoalíció azonban a miniszterelnök lemondása után is létezik, hiszen az RMDSZ nem Emil Boccal, hanem az általa vezetett Demokrata – Liberális Párttal lépett koalícióra” – áll az RMDSZ elnöke által jegyzett közleményben.

Az RMDSZ elnöke nyomatékosította, politikai támogatottsággal rendelkező politikai kormány kell, hogy alakuljon Romániában. Úgy vélte, a kormány struktúrájának nem kell megváltoznia, viszont szükség van egy új kormányprogram elfogadására. Hozzátette, az RMDSZ keddre összehívta a szövetség Állandó Tanácsát.

Kelemen Hunor ismételten hangsúlyozta, az RMDSZ nem zárkózik el az előrehozott választások lehetőségétől, de ezt csak akkor látja megvalósíthatónak, ha erről megegyeznek a koalíción belül, ezt a megoldást támogatja az államelnök is, és az ellenzéki pártokkal is konstruktív párbeszédet folytatnak a kérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik