Nagyvilág

Lemondott a román kormányfő

A hétfő reggeli kormányülésen bejelentette lemondását Emil Boc román kormányfő a távozását követelő tüntetések után.

Boc bejelentését élőben közvetítették a romániai televíziók. A politikus kijelentette: döntésével csillapítani szeretné a feszült romániai politikai és társadalmi közhangulatot, egyúttal megóvni az ország meglehetősen sok áldozat árán elért gazdasági stabilitását.

E stabilitás elemeit sorolva kijelentette: 2011-ben Románia 2,5 százalékos gazdasági növekedést könyvelhetett el, amely az egyik legmagasabb volt az Európai Unióban. Az infláció az utóbbi húsz év legalacsonyabb számait érte el, az euró-lej árfolyam stabil, az államadósság a legalacsonyabb szintű az Európai Unióban, a költségvetési deficit ellenőrzés alatt áll, és finanszírozható. Hangsúlyozta: a gazdasági stabilitás annak reményét hordozza, hogy Romániában növekedni fognak a nyugdíjak, fizetések.

Elmondta, ezeket az eredményeket mindenáron meg kell óvni. “Lemondtam, mert számomra kevéssé fontos, hogy a székemben maradjak, az ország számára viszont rendkívül fontos, hogy a remények tovább éljenek” – jelentette ki. Hozzátette: kormányzása idején sok népszerűtlen intézkedést kellett hoznia. “Minden döntést azért hoztunk, mert szükség volt rájuk, nem azért, mert ezt szerettük volna” – jelentette ki. Az erőfeszítések termése kezdett beérni – jegyezte meg.

A leköszönő kormányfő felkérte a parlamentet, hogy mielőbb szavazza meg egy új kormány beiktatását.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint korai azt latolgatni, hogy marad-e a jelenlegi kormánykoalíció Romániában, hiszen egyelőre nem lehet tudni, ki lesz a következő miniszterelnök.

A román lapok úgy tudják, hogy Boc után technokrata kormányfő alakíthat kormányt. A kormányhoz közeli Evenimentul Zilei kormánypárti forrásokból úgy tudja: pártfüggetlen gazdasági szakértő kerülhet a kormányfői székbe, és több miniszteri tárcát is szakértők vezethetnek.

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ támogatná-e egy független miniszterelnök kormányát, Kelemen Hunor kételyeit fejezte ki, hogy egy technokrata kormányfőnek sikerülne megszereznie a többség támogatását a parlamentben. Hozzátette: egyeztetések következnek a koalíción belül, a parlamenti pártok körében, és a pártok Traian Basescu államfővel is tárgyalnak. Ezt követően dől el, hogy miként alakul a romániai belpolitikai helyzet.

A miniszterelnöki tisztség betöltésére felmerült Mugur Isărescu jegybankelnök, illetve Lucian Croitoru, Isărescu tanácsadójának neve is, de szóba jöhet George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, vagy Mihai Răzvan Ungureanu, a külügyi hírszerzés (SIE) vezetője is. Egy másik potenciális kormányfő a lap szerint Ionel Blănculescu gazdasági szakértő – írta a kronika.ro.

Az Adevărul című napilap szintén kormányon belüli forrásokra hivatkozva azt írta: vagy erőteljes kormányátalakítás, vagy pedig a teljes kormány távozása várható a hét folyamán.

A miniszterelnök az egész országra kiterjedő tüntetések sorozata után döntött a lemondásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik