Nagyvilág

Romney behúzta Nevadát

Mitt Romney győzött az amerikai Republikánus Párt szombati elnökjelölt-állító gyűlésein (caucusain), aki szavazatok 43 százalékának összeszámlálása alapján a voksok 44 százalékát kapta.

Romney már a szavazatszámlálás igen korai szakaszában – akkor még csak a voksok 13 százalékát összesítették – győzelmi beszédet mondott követői előtt Las Vegasban. A nevadai diadalával a politikus a republikánus jelöltállítási verseny eddigi öt fordulója közül hármat nyert meg.

A volt massachusettsi kormányzó megköszönte Nevadának a “bizalmi szavazást”, amelynek eredményét – mint mondta – elviszi a Fehér Házba. A pártja hivatalos elnökjelöltségéért másoszor harcoló politikus 2008-ban is győzött Nevadában, akkor a szavazatok 51 százalékát kapta.

Megmenti Amerika lelkét

Romney azt ígérte, hogy a Fehér Házba jutva “megmenti Amerika lelkét”, csökkenti a kormányzati kiadásokat, az adók növelése nélkül egyensúlyba hozza a szövetségi költségvetést, visszavonja a hivatalban lévő elnök egészségbiztosítási reformját, kiáll a vallásszabadság mellett, olyan erőssé teszi a haderőt, hogy “senkinek eszébe se jusson kihívást intézni ellene”.

“Amerikának olyan elnökre van szüksége, aki helyre tudja hozni a gazdaságot, mert ért hozzá” – mondta Romney. A javuló munkaerő-piaci helyzettel kapcsolatban – a közelmúltban 8,3 százalékra csökkent munkanélküliségi ráta Barack Obama esélyeit erősíti – kijelentette, hogy a reál-munkanélküliség 15 százalékos Amerikában.

“Úgy tűnik, Obama elnök úgy hiszi, hogy Amerika vezető szerepe a világban már a múlté. Én abban hiszek, hogy a 21. század amerikai évszázad lesz és annak is kell lennie” – hangsúlyozta a politikus.

Gingrich, Paul, Santorum

A szombati nevadai caucusokon a második helyen Newt Gingrich volt képviselőházi elnök állt, a részszavazatok 25 százalékával, a harmadik Ron Paul texasi képviselő, a negyedik pedig Rick Santorum egykori pennsylvaniai szenátor lett, 18, illetve 12 százalékkal.

Gingrich, aki eredetileg egy sajtóközleménnyel akarta lezárni a nevadai fordulót, végül sajtótájékoztatót tartott Las Vegasban, amelyen hangsúlyozta, hogy a további küzdelemben egyre élesebben kirajzolódik majd a különbség közte, aki a “valódi konzervatív értékeket képviseli” és a “massachusettsi mérsékelt” Romney között, s hogy végeredményben mégis ő lesz a Republikánus Párt hivatalos jelöltje.

Soros György egy davosi nyilatkozatára hivatkozva Gingrich azt állította, hogy a milliárdos befektető nem lát jelentős különbséget Romney és Obama között, ezért kell rá, mint “igazi alternatívára” szavazni. Gingrich “égbekiáltóan és szándékosan tisztességtelennek” nevezte legfőbb republikánus ellenfele vitastílusát.

Lendületre számít

Az, hogy végül ki lesz a republikánusok hivatalos elnökjelöltje, a párt augusztusi, országos konvencióján dől majd el, amelyre Nevada 28 küldöttet delegál majd, a szavazatok arányának megfelelő összetételben. A CNN összesítése szerint Romney a szombati forduló után 95, Gingrich 30, Paul 13, Santorum pedig 10 támogatót tudhatott maga mögött. A hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez az kell, hogy a konvención valamelyik jelölt elnyerje 1144 delegátus támogatását.

Romney azt reméli, hogy a nevadai siker adta lendület győzelemhez segíti majd Minnesotában és Coloradóban is, ahol kedden tartják majd a jelöltállító gyűléseket. Ebben a két államban a politikus 2008-ban is győzni tudott. Kedden Missouriban is az urnák elé járulnak a Republikánus Párt támogatói, itt előválasztást tartanak, ám ez az erőpróba pusztán felmérés jellegű lesz, mert az állam pártszervezete csak március 17-én dönti el, hogy kiket delegál az országos konvencióra.

Szombaton Maine államban is jelöltállító gyűlések kezdődtek, de ezek a jövő hét végéig eltartanak. Sajtóforrások szerint az itteni vetélkedés esélyese Ron Paul. Egyébként a texasi képviselő az egyetlen az elnökjelölt-aspiránsok közül, aki az elmúlt hetekben felkereste ezt az államot. Maine 24 küldöttet delegál a nyárvégi konvencióra, de ezek kilétéről is csak később, májusban dönt majd a Republikánus Párt helyi szervezete.

Menetrend

A jövő hét után hosszabb szünet következik a republikánus elnökjelölt-állítás fordulói között: legközelebb Arizonában és Michiganben február 28-án tartanak előválasztást, majd március 3-án Washington államban caucusokat.

Az igazán nagy teszt elé a március 6-i “szuperkedden” állnak majd a Fehér Házért ringbe szállt republikánus politikusok: ekkor ugyanis 11 államban döntenek egyszerre az elnökjelölt személyéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik